• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Русия предупреди страните по Договора за открито небе да не предоставят разузнавателни данни на САЩ

Русия предупреди страните по Договора за открито небе да не предоставят разузнавателни данни на САЩ

/КРОСС/ Русия ще приложи сурови ответни мерки, ако страните, останали в Договора за открито небе (ДОН), предадат данни на САЩ след оттеглянето им от споразумението и ограничат руските полети над американски съоръжения в Европа. Това заяви в понеделник ръководителят на руската делегация на разговорите във Виена за военна сигурност и контрол на оръжията Константин Гаврилов в ефира на телевизионния канал „Россия 24", предава TACC

„Неотдавна разбрахме, че Вашингтон играе безскрупулна игра под прикритие и настоява съюзниците да подпишат документи, според които те ще предават на САЩ материалите от своите наблюдателни полети над Русия. В същото време (САЩ) изискват от европейските страни да отказват наблюдателни полети на Русия над американски военни обекти в Европа. Това е грубо нарушение на договора. Ако останалите държави-членки последват примера на Съединените щати, нашите строги ответни мерки няма да закъсняват ", каза той.

Гаврилов подчерта, че ако партньорите на Руската федерация по споразумението искат да гарантират неговата жизнеспособност, те трябва да потвърдят, че данните от въздушната фотография, направени като част от наблюдателните полети, са секретни и трябва да останат в общността на страните по споразумението. "Възнамеряваме твърдо да следваме стриктното придържане на европейските партньори към договорните разпоредби за неразкриване на тази информация. Днес внесохме проект на актуализирано решение на консултативната комисия, който съдържа недвусмислена забрана за споменатите действия (съгласно договора)", добави той.

Според Гаврилов, ако САЩ решат да се върнат на ДОН, те ще трябва да го направят на общо основание и при условията на страните участнички. "Във всеки случай САЩ се оттеглиха от Договора. И ако решат да се върнат към Договора, те ще го направят, тоест ще се присъединят към него, на общо основание, със съгласието и условията на всички държави-членки", каза той.

Гаврилов заяви, че Москва все още не е срещнала негативна реакция от страните членки на ДОН по отношение на предложението си да определи задължения за спазване на споразумението.

„Разчитаме на това - на здравия разум на европейските партньори, които се интересуват, както разбираме от предишните конференции , след решението на САЩ за оттегляне, да продължат да участват в договора. ... Очакваме отговор от европейските столици по този въпрос, той се разработва. Все още не сме срещнали отрицателна реакция, ще работим по този въпрос", каза той.

Отговаряйки на въпроса за възможността за прехвърляне на данни за прелитания на руска територия във Вашингтон от членове на НАТО, които не са спрели участието си в Дон, Гаврилов каза, че трябва да се спазват правно обвързващите споразумения. Вашингтон в неделя официално потвърди, че САЩ вече не са член на Дон. Съответното изявление беше публикувано от Държавния департамент

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.