• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

10 храни, които намаляват стреса

10 храни, които намаляват стреса

/КРОСС/ Нездравословните продукти, до които често прибягваме в напрегнатия делник, увеличават стреса. Ако тревогата ви изпълва и излиза извън контрол, храната трябва да се превърне във ваш съюзник, а не във враг. Представяме ви 10 храни, които ще намалят стреса ви.

10. Бадем
Тези малки, сладки, хрупкави ядки имат невероятното свойство да намаляват стреса. Те са богати на витамин B2 (рибофлавин), витамин Е, магнезий и цинк. Витамините от група B и магнезият са основния компонент в производството на серотонин, който помага за регулиране на настроението и намалява стреса. Цинкът също е известен със свойството си да намалява негативния ефект на напрежението, докато витамин Е е антиоксидант и спомага за разграждането на свободните радикали - основни причинители на стреса и сърдечните удари. Все пак не трябва да изяждате големи количества бадеми, тъй като ядката е богата на мазнини. Макар че в по-голямата си част това са здравословните ненаситени мазнини, все пак те са калорични.

9. Риба
Повечето риби са богати на толкова важния витамин B, и най-вече B6 и B12, които са едни от най-мощните лекове за намаляване на стреса. Между другото B12 е един от най-важните витамини в синтеза на „щастливия" мозъчен химикал серотонин. Недостигът на B12 може да доведе до депресия. За обяд пробвайте да изядете салата или сандвич с риба тон, като може да си позволите и лека майонеза. Добра опция за вечеря е печена сьомга или скумрия със зелена салата и пълнозърнест ориз.

8. Броколи
Още една храна, богата на намаляващия стреса витамин B, в броколите има още една ценна съставка - фолиева киселина, която също е от семейството на витамини B. Фолиeвата кисилана помага за намаляването на стреса, тревогата, паниката и дори депресията. Броколите са идеална гарнитура за риба или пиле, подходящи са за задушаване с други зеленчици, които могат да се сервират към телешко или скариди.

7. Пълнозърнеста паста или ориз
Това е много добра храна. Най-накрая въглехидратите се завърнаха и вече всички осъзнават, че въглехидратните диети са врели-некипели. Храните от тази група вдигат нивото на серотонина, който има отпускащ, релаксиращ ефект. Макар, че всички въглехидрати имат този ефект, ние ви препоръчваме да се придържате към пълнозърнестия хляб, ориз и паста. Простите въглехидрати като бял хляб и сладкиши не се препоръчват. Голямата грешка на хората в стрес е, че те непрекъснато се тъпчат със сладки нещата, като по този начин вярват, че решават проблема, но за колко време - половин или един час? От друга страна, пълнозърнестите храни се усвояват по-бавно от организма, създавайки чувство за пълнота по-дълго време, което ни прави по-щастливи, за по-дълъг период от време. Малка порция от кафяв ориз или пълнозърнеста паста като гарнитура за вечеря ще ви даде необходимия допинг за намаляване на стреса.

6. Суши
Освен ползите на рибата, описани по-горе, този специално приготвен рибен деликатес също притежава нужните качества за бора със стреса. Сушито е богато на магнезий, пантотенова киселина (витамин В5) и витамин B2 (рибофлавин). Пантотеновата киселина е от ключово значение, тъй като спомага за здравето на надбъбречната жлеза, която играе важна роля при контрола на стреса. В тежки периоди на стрес дефицитът на пантотенова киселина може да доведе до чувство на слабост, по-голяма податливост на инфекции, и хронична умора. Така че бъдете модерни и отидете на суши с партньора си, това може да освободи стреса и по друг начин.

5. Мляко
В допълнение на „кунг-фу" витамините B2 и B12, млякото съдържа антиоксиданти, които помагат за разграждане на радикалите, виновни за стреса. За закуска си направете купичка малко обезмаслено мляко със зърнена закуска или изпийте чаша студено мляко с няколко шоколадови бисквити. Последното не го правете често.

4. Пъпеш и извара
Пъпешът е отличен източник на витамин С, който спомага за борбата със стреса. Всъщност стресовите периоди намаляват нивото на витамин С в надбъбречната жлеза, така че е много важно да консумирате всякакви храни, богати на този витамин. Изварата, от друга страна, е добър източник на витамини B2 и B12, и като я смесите с пъпеш за закуска и леко похапване през деня ще си помогнете да се преборите с чувството на умора и отпадналост.

3. Телешко
А, eто още една причина да се насладите на парче телешко месо - то ще охлади напрежението ви, благодарение на желязото, витамин B и цинка. Разбира се, телешкото съдържа и не дотолкова здравословните наситени мазнини, което повишава риска от сърдечни и други заболявания. За да избегнете този проблем изберете парчето месо с най-малко мазнини, което може да намерите в магазина.

2. Обогатени зърнени закуски
В наши дни много видове зърнени закуски са обогатени с цял куп полезни витамини и минерали, така може да си набавите накуп отличниците в борбата със стреса - витамини В и С, фолиева киселина, фибри.

1. Боровинки
Тези малки сини плодчета, правещи чудеса, са пълни с витамин C и антиоксиданти, които са мощно средство срещу стреса. Като допълнителен бонус те са нискокалорични, тъй че те няма да ви натрупат излишни нежелани килограми. Боровинките са също добър източник на фибри, които могат да облекчат спазми, които се появяват често по време на стреса. Миксирайте вълшебните плодчета с извара или изяжте една-две шепи като десерт, или просто за удоволствие.

Дзен философията в храненето
Не се ли чувствате по-спокойни вече? Вашата хранителна диета играе важна роля за овладяване и намаляване чувството на стрес.

В допълнение, за да подобрите още анти-стресовата си диета, се опитайте да елиминирате продуктите, които може да увеличат напрежението ви. Такива са: Кафето, зеленият и черният чай и други напитки съдържащи кофеин; Пържени и мазни храни; Животински храни, въпреки че някои от тях могат да намалят стреса, не прекалявайте с тях, тъй като ще вдигнете нивото на протеина, който увеличава причинителят на стреса - допамин и норадреналин.

Сега поемете дълбоко въздух, отпуснете се и си пригответе нещо леко за похапване.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.