• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Тестват всички депутати и служители в парламента за COVID-19

Тестват всички депутати и служители в парламента за COVID-19

/КРОСС/ Днес всички народни представители ще бъдат тествани за Covid-19, след като снощи стана ясно, че депутатът Хасан Адемов от ДПС е с положителна проба за коронавирус.

На извънреден брифинг малко преди полунощ председателят на народното събрание Цвета Караянчева обяви, че оповестява името на д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател на социалната парламентарна комисия с негово съгласие, като изрично подчерта, че няма да дава информация за здравословното му състояние. Ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19 посочи, че днес той постъпва в болница.

Провежда се извънреден председателски съвет, на който се обсъжда ситуацията.

Вече има създадена организация и още днес ще бъдат тествани депутатите: "В две болнични заведения от сутринта ще се правят тестове, за да може да се установи какво е здравословното им състояние", уточни Караянчева.

В четвъртък ще бъдат направени тестове за Covid-19 и на членове на администрацията, които са били в контакт с Хасан Адемов.

Председателят на народното събрание Цвета Караянчева обясни още, че след като станат ясни резултатите от тестовете ще се решава кога актуализацията на бюджета ще бъде гласувана:

"От тук нататък ще работим според ситуацията", отбеляза тя. Няма да се проведе и насроченото за днес заседание на комисията по енергетика.

На днешния брифинг на Националния щаб за борба с коронавирусната инфекция проф. Венцислав Мутафчийски допълни:

„Групата, която ще се изследва, ще се подаде от госпожа Цвета Караянчева, председател на Народното събрание.

Разпределени са в две болници и за два дни ще се извърши (тестването). Каквото ни се подаде, това ще изследваме.

Епидемиолозите ще направят проучване депутатът (Хасан Адемов) какви са най-близките му контакти и ако има от тях и журналисти", ще бъдат тествани.

По отношение на мерките, които са взети в сградата на Народното събрание проф. Мутафчийски обясни:

„Има процедура, която се спазва - прави се дезинфекция на самите сгради и помещения. Тя се прави всеки ден в Народното събрание, както и в Министерския съвет, както и в болниците, както и в случаите, където са установени коронавирус инфектирани....

Народното събрание от миналия петък не работи, така че не става въпрос за това, че въпросния депутат е бил току-що на работа там и са подложени на риск тези, които дават пресконференция и съответно тези, които работят в сградата".

Не е необходимо целия парламент да бъде поставен под карантина, подчерта ръководителят на Щаба:

„Депутатите ще бъдат днес тестувани, след което се установяват лицата в най близък контакт. Става въпрос за лице, което е било за последен път на работа последния петък. След което, ако дадат отрицателни резултати, ще продължат да работят....

Ако са отрицателни, те ще продължат работа ние не може да закрием държавата по този принцип".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Илиан Василев

Спешни тестове ще има, но само за Тях...Те много добре знаят какво трябва да се прави за да се управлява кризата в условия на зараза. Също така знаят и че спешните тестове са просто задължителни и то не веднъж, а постоянно. Но ще го направят само за Тях и близките им. В Народното събрание ще се тестират редовно, депутати, НСО, шофьори, чиновници, хигиенистки, фризьори, готвачи, сервитьори изобщо за всички свързани с тях и семействата им.Но не и за народа. За нас те са ненадежни, безполезни, и прочие мисловен "шит" от Кунчев, Кантарджиев и Мутафчийски.А Гешински строява прокуратурата да преследва клиничните лаборатории за да не предлагат евтини тестове в по широк мащаб, уж загрижени за спекулация или фалшиви тестове. За това за обикновените хора има тестове, но само като развиете тежки симптоми, защото са скъпи и трябват за избраните, за вас ще гледате депутатите си от екраните на телевизорите, ще ви облъчват техните медии че има липса или са скъпи тестове, ще ви затворят в къщи, ще обявят вечерен час и ще изпратят полиция и жандармения по улиците. В България има поне 5000 души заразени, от които официално над 400 души съобщени от щаба. Един депутат се зарази и о, ужас. А как трябваше да бъде. В нормалния свят. Господин Хасан Адемов, просто трябваше да пусне лично съобщение, че пробите са му дали положителен резултат, че като всички българи ще спази карантината, поради което няма да може да участва в работата на НС и пожелава на колегите си успешна работа /защото е важна в този труден момент/ и бързо оздравяване на всички които се борят с болестта. На следващото заседание на Парламента госпожата пък да пожелае същото оздравяване на депутата и на всички българи и да си продължат работата. Ама това е въпрос на възпитание, на култура, на ценности и тяхната липса просто крещи когато те издигнат на висок пост и публично те осветят.

01.04.2020 17:14:12

Анонимен

Знаете ли защо няма маски в аптеките? Отговор-:Защото вътрешната опозиция в БСП е изкупила маските , да се предпазва от КУРНИ вирус. (Курнелчето)

01.04.2020 15:16:34

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.