• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Зарков: Продължаваме да търсим съдия за Европейския съд и още европейски делегирани прокурори

Зарков: Продължаваме да търсим съдия за Европейския съд и още европейски делегирани прокурори

/КРОСС/ Продължаваме да търсим трима кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков пред БТА. Той припомни, че България не излъчва съдията пряко, а трима кандидати, от които Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще избере следващия български представител в институцията.

На 3 април в Министерството на правосъдието се състоя заседание на Комисията по провеждане на подбора на кандидатите за съдия в Европейския съд по правата на човека, на което имаше събеседване с кандидатите за съдия в ЕСПЧ. На него се явиха шестима кандидати, но нито един от тях не беше одобрен, става известно от съобщение публикувано на сайта на правосъдното ведомство.

"Изискванията са много високи. Благодаря на всички кандидати, които се явиха, но продължаваме да търсим подходящия. Трябва да се владее английски и френски език, и да има специфични познания в областта на правата на човека и международното право за правата на човека. Въобще не може да бъде подложена под съмнение компетентността и качествата на кандидатите, които се явиха на този конкурс. Това са качествени хора. Ние сме заложили действително възможно най-високите критерии", обясни правосъдният министър

Постът на българския съдия в ЕСПЧ се освобождава на 12 април следващата година, когато изтича мандатът на съдия Йонко Грозев.

Във връзка с необходимостта от още европейски делегирани прокурори, които да бъдат назначени в Европейската прокуратура, Зарков заяви, че е уведомил Висшия съдебен съвет за нуждата да се задейства нова процедура за подбор на кандидати. По думите му проблемът с липсата на достатъчен брой европрокурори ще се реши, като „не го замитаме под килима".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Изненадан

Че какво ви пречи да се разровите из десетките "факултети" по право...

07.04.2023 07:07:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.