• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Вирусолози в БАН работят над лекарство срещу COVID-19 с дарението от Пеевски

Вирусолози в БАН работят над лекарство срещу COVID-19 с дарението от Пеевски

Учени от БАН вече разработват лекарство срещу COVID-19.

/КРОСС/ С изследванията над молекула, която да унищожава вируса, но и да не е токсична за хората, са се заели вирусолозите от Департамента по Вирусология към Института по Микробиология на БАН.

Днес стана ясно, че в подкрепа на проучванията си те са получили и дарение в размер на 44 000 лева от депутата Делян Пеевски.

По техни признания - дарението е дошло изненадващо за тях. Дни по-рано Пеевски дари на БАН други 50 000 лева за усилията им в борбата с коронавируса.

Основна тематика на Департамента по Вирусология към Института по Микробиология на БАН, за който е предназначено дарението, е химиотерапия на вирусните инфекции.

"Изследователският ни екип въведе за първи път в изследванията вещества с анти-ентеровирусно действие и изпитването на комбинираните ефекти на селективни инхибитори на ентеровирусната репликация с различни механизми на действие", обясни за Dariknews ръководителят на департамента в БАН доц. Иванка Николова.

"Вследствие на наскоро приключил проект, финансиран от Фонд научни изследвания, съвместно с Института по органична химия към БАН, ние получихме не само нови аналози на съединение с доказана анти-ентеровирусна активност с изключително висока in vitro и in vivo активност, но и разкрихме механизма на действие на това съединение", обяснява вирусологът. "Оказва се, че това съединение модифицира ковалентно един клетъчен ензим, който има отношение към ентеровирусната репликация. В резултат, този ензим променя конфигурацията на активните си центрове и не може да изпълнява функциите си във вирусния цикъл", обяснява тя. По думите на вирусолога този ензим е критично важен за размножаването на вирусите, които имат едноверижен (+) РНК-ов геном, каквито са и коронавирусите.

"Ще проведем in vitro скрининг на над 60 новосинтезирани производни на това съединение срещу човешки коронавирус 229Е, който ще ни служи като моделен вирус. Целта на това проучване е да се открие съединение с висока анти-коронавирусна активност и същевременно да има ниска цитотоксичност", обясни ръководителят на департамента.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.