• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Тежка ситуация в Западна и Северозападна България

Тежка ситуация в Западна и Северозападна България

/КРОСС/ Обилните валежи поставиха в тежка ситуацията Западна и Северозападна България. В Софийско най-напрегната е ситуацията в община Нови Искър в село Мировяне. Наложи се да се строят диги. Обмисля се частична евакуация на застрашените къщи, съобщи директорът на пожарната главен комисар Николай Николов след заседанието на Националния щаб за защита при наводнения тази вечер.

Междувременно от Фейсбук профила на зам.-министър Николай Нанков стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е в Пернишко заедно с кмета на миньорския града Станислав Владимиров и се запознава на място с щетите от дъжда. По-рано в Батановци, Ярджиловци и Черна гора беше обявено частично бедствено положение.

Вътрешният министър Христо Терзийски съобщи, че ситуацията към момента в страната е стабилна. Има организирани постове, където се извеждат хора от домовете, каза той.

В община Струмяни има застрашаване на газопровода България - Гърция. Последната оценка е, че работите, които са предприети, са задоволителни и газопроводът е защитен. В Радомир е застрашена станция за питейна вода. Ще се наложи ремонт на помпите и 2-3 дни жителите на града няма да имат водоснабдяване от тази станция, съобщи още комисар Николов.

Той заяви още, че за сега няма язовир, който непосредствено да застрашава живота и здравето на хората. Всички язовири са под контрол, 3 или 4 язовири преливат през преливниците. Язовирът над Костинброд започна възстановяване на преливника.

Вътрешният министър Терзийски каза още, че ако се налага, хора ще бъдат изведени от застрашени райони или жилища. Изпращаме екипи и пожарникари в Перник и Радомир, защото имам информация за залети пътища, каза още министърът.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи и за проблеми в части от столичните райони „Надежда" и „Връбница". „Има много домове, чийто дворове са залети, наводнени или мазета, но нямам информация към момента да има случаи, в който да не може да се обитава жилище", каза тя. Сигналите предимно са за наводнени мазета и наводни дворове.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че 29 хиляди клиенти на ЧЕЗ от Видин, Враца, Монтана и София-област са без електричество.

По думите на енергийната министърка на територията на област Монтана има подстанция, която е със сериозен проблем. „Работи се и в момента по отстраняване на повредата, прави се всичко възможно, така че да се пусне резервното захранване и хората да бъдат снабдени с електрическа енергия. В рамките на утрешния ден ще бъде възстановено нормалното захранване", заяви тя. Към момента около 100 населени места са без електрическа енергия.

Министърът на транспорта Росен Желязков посочи, че три пътнически и три бързи влака в момента са със затруднения. „В това число и комуникациите, които са в частта на Нови Искър на Столична община", заяви той.

Проф. Христомир Брънзов от НИМХ прогнозира, че в следващите дни се очаква застудяване и предстоящите събота и неделя вероятно ще са ледени дни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.