• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

ЕК няма да се колебае да действа при нарушения в договора на "Булгаргаз" с "Боташ"

ЕК няма да се колебае да действа при нарушения в договора на "Булгаргаз" с "Боташ"

/КРОСС/ Европейската комисия потвърди, че е изпратила писмо до българското дружество "Булгаргаз" относно споразумението му с турската газова компания "Боташ", съобщава БНТ.

Причината е, че има съмнения за нарушаване на европейските правила за защита на конкуренцията.

Днес говорителка на ЕК заяви, че ако бъдат установени нарушения, Брюксел няма да се поколебае да предприеме съответните действия.

Тя потвърди, че е изпратено писмо с искане за повече информация. По нейни думи Комисията следи отблизо случая и е във връзка със съответните власти и съответните заинтересовани страни.

"Нашата роля е да осигурим съотвествие с европейските стандарти за регулация на вътрешния енергиен пазар. В случай на индикации за несъотвествие, включително възможно нарушаване на европейските антитръстови правила, ЕК няма да се поколебае да предприеме съответните действия", предупреди Леа Зубер от ЕК.

Освен това ЕК съобщи, че обсъжда с българските власти и въвеждането на новата такса върху преноса на руски газ, която предизвика недоволство в някои страни, като Сърбия и Унгария.

"Политиката на ЕС за санкциите срещу Русия е създадена и приета от целия ЕС в самото началото на руската агресия срещу Украйна. Европа трябва да остане обединена в подкрепата си за Украйна", подчерта Олоф Гил от ЕК.

И днес унгарското правителство разкритикува "внезапното увеличение на таксите за транзит на газ от страна на България" и го определи като враждебен ход, който противоречи на законите на ЕС, които защитават енергийната сигурност на Унгария. Според Будапеща София нарушава принципа на енергийна солидарност, залегнал в договорите на ЕС.

Евродепутати от управляващата в Унгария партия на Виктор Орбан ФИДЕС са изпратили писмо до Европейската комисия, в което твърдят, че с действията си България подкопава и правото на държавите да определят своя енергиен микс. Те подчертават, че ще защитят суверенитета на Унгария срещу враждебните действия на България с или без помощта на ЕК.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Май е дошло време да избираме дали да сме достойни и суверенни или да сме европейци, без да сме под короната на ЕК. От една страна е вярно, че нашите смотани министри са гласували за всички глупости в ЕС и те са приети не без наше участие, но когато се стигне да изпълнение нашите идиоти започват да се оплакват с централизираните регулации, като че ли те не са ги определяли. Ами не подкрепяйте тъпи решения. Просто е. ЕС стана за смях и на гаргите. Безпомощен, тъпо ръководен, подчинен на лозунги и лишен от разум. Като резултат ядем и пием лозунги и ставаме все по-бедни. Очевидно процесът ще продължи докато свикнем да сме бедни и покорни и след това отново ще ни го начукат.

20.10.2023 16:37:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.