• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Доц. Мария Стаевска: Идва пикът на пролетни алергии, симптомите с Covid-19 често се припокриват

Доц. Мария Стаевска: Идва пикът на пролетни алергии, симптомите с Covid-19 често се припокриват

/КРОСС/ Сега започва пикът на пролетните алергии, така широко известни. В условията на Covid-19 епидемия нещата се усложняват от гледна точка, че голяма част от симптомите се припокриват. Това са кашлицата, зачервените очи, кихане, понякога задух при усложнения. Разбира се, има разлики и един опитен алерголог би могъл да се ориентира. Това каза в здравната рубрика на "Нашият ден" доц. Мария Стаевска, ръководител на Клиниката по клинична алергология на Александровска болница и на Катедрата по алергология към Медицинския университет. 

Пациентите с алергия биха могли сами да се ориентират и да не изпадат в паника: първо – техния собствен опит с предишни сезони. Т.е. ако те имат кихане, сърбеж в носа, водниста секреция, сърбеж, сълзене и зачервяване на очите, сърбеж към носоглътката, доста неприятен сърбеж към ушите – това са типичните симптоми. Ако нещата се усложняват и са с астматични пристъпи, към тези оплаквания се добавят и пристъпи от задух, свирене в гърдите, особено нощем. 

Ако имат Covid-19, пак ще има хрема, запушване на носа евентуално, но ще има по-скоро болка в гърлото, а не сърбеж, и много скоро ще започнат да повишават и температурата, което е изключително нехарактерно за алергичното състояние.

Водещо в диференциренето е, че при Covid-19 има температура, а при алергията има сърбеж.

Друг проблем, с който се сблъскваме от самото начало на епидемията, е непрекъснатото ползване на дезинфектанти. Те са абсолютно необходими, за да минимализираме шанса от заразяване, така че не е нещо, което можем да си позволим да не правим. За съжаление дезинфектантите изключително изсушават кожата. Те са или на спиртна основа, или на други – доста агресивни вещества, които разрушават липидния слой на кожата и правят кожата много беззащитна и много чувствителна на всякакви раздразнения. Голяма част от проблемите с дезинфектантите реално не са на алергична основа. Контактните дерматити, които те причиняват, се делят на алергични и иритативни. 

Иритативният дерматит донякъде може да бъде ограничен, като се използват след дезинфекциране и измиване на ръцете емолиенти – медицинска козметика, кремове без консерванти, които да дадат малко влага и мазнина на кожата, с които тя да си възвърне защитата.

Другият проблем с дезинфектантите е тяхната миризма. Много пациенти имат повишена чувствителност на горните дихателни пътища, която води до по-голяма реактивност при контакт с такива миризми. Това води до пристъпи, кашлици, задух. Тази повишена чувствителност се нарича неврогенно възпаление, което води до симптоми, въпреки че нямаме нито алергия, нито инфекция.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.