• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Радев: Парламент с рекордно ниско гражданско представителство посяга към Конституцията

Радев: Парламент с рекордно ниско гражданско представителство посяга към Конституцията

/КРОСС/ "Знаете, че имаше забрана от страна на Русия към всички кандидати от ЕС за този газопровод. Така че единственото решение за него беше да се направи с Азербайджан и Армения, така че сме щастливи, че Сърбия намери решение". Това каза президентът Румен Радев по време на официалното откриване на газовата връзка между България и Сърбия в Ниш. Коментарът му бе направен в присъствието на сръбския президент Александър Вучич и този наАзарбейджан Илхам Алиев.

"Газопроводът с България ще диверсифицира източниците на газоснабдяване за Сърбия, и ще засили националната сигурност на страната. Ще можем да купуваме газ и на свободния пазар", каза от своя страна Вучич.

Президентът на Азербайджан благодари на "своя скъп приятел" Вучич за поканата му да посети страната, и припомни, "за стратегическото партньорство на двете държави, които бързо развиват отношенията си".

"Моето лично отношение и приятелството с Александър допринасят за развитието на сътрудничеството ни. Под неговото ръководство Сърбия се развива, води независима политика, а това е политика, която обслужва интересите на сръбския народ. Ние сме въодушевени от неговите постижения", каза още Алиев, и определи днешната церемония като "приятелска и партньорска".

Алиев поздрави Радев и Вучич за това, че газопроводът "допринася за енергийната сигурност и на Сърбия, и на България", и поясни, че петролът на Азербайджан достига до Средиземноморието.

Припомняме, че изказването на Алиев идва по време на предизборната кампания на Вучич в Сърбия, само седмица преди петите поред предсрочни избори за последните десет години в Сърбия.

Интерконекторът е с капацитет 1 милиард и 800 милиона кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут. Тръбата позволява доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов коридор. По газопровода ще може да се пренася газ и в двете посоки - от България към Сърбия и обратно.

Българо-сръбската газова връзка е с дължина 170 километра. 62 километра от тях са на българска територия. Интерконекторът започва от Нови Искър край София и продължава до Ниш в Сърбия. Газовата връзка е един от основните проекти за подобряване на енергийната свързаност в Югоизточна Европа и за диверсификация на доставките на природен газ. През февруари тази година бе даден старт на строителството на газовата връзка на българска територия и определиха изграждането ѝ като важна стъпка за развитието на региона.

Заедно с президентите на трите страни в церемонията участва и посланикът на Европейския съюз в Сърбия Емануел Жиофре.

"Имахме сериозен разговор с президента Вучич преди тази церемония, касаещ българското национално малцинство. За мен като президент този въпрос е ключово значение. Ще продължат усилията от сръбска страна за модернизация на пътна инфраструктура и за решаването на други проблеми" - това коментира пред журналисти държавният глава Румен Радев след церемонията по въвеждането в експлоатация на газовата връзка между България и Сърбия край Ниш.

"Уточнихме и някои разминавания и това, че ние трябва да работим заедно и само това е залогът за нашите икономически успехи и за успешната интеграция на Сърбия. И мога да кажа недоразумение като арестувани книги няма да способстват за този европейски път на Сърбия. Така, че този въпрос имам гаранция от президента Вучич да бъде решен", поясни Румен Радев.

На въпрос дали го притесняват конституционните промени и дали това е реформата, която Европа очаква от нас, президентът отговори:

"Мен ме притеснява, че парламент с критично ниско, рекордно ниско гражданско представителство и с още по-ниско обществено доверие, изобщо посяга към Конституцията. Мисля, че това не е нормално. Парламентът има критично важни въпроси, върху които трябва да се съсредоточи и не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се ползва като параван за прикритие и за оправдание на необходимостта от съществуване на тази коалиция."

По отношение на темата "Шенген" Радев коментира, че има вероятност България да стане част от т. нар. "въздушен Шенген", да се отворят въздушните граници. Това е стъпка напред, но ние трябва да сме много внимателни, за да не останем само с някакъв етикет "ето България вече е в Шенген". За нас е критично важно да се отворят сухопътните граници, поясни президентът.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.