• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Русия обвини Запада, че предизвиква проблеми в Сърбия

Русия обвини Запада, че предизвиква проблеми в Сърбия

/КРОСС/ Русия заяви в понеделник (25 декември), че подкрепяните от чужбина сили се опитват да предизвикат проблеми в Сърбия, където протестите продължават втора седмица след изборите по-рано този месец, за които международни наблюдатели казаха, че са фалшифицирани.

„Има процеси и опити на трети сили, включително от чужбина, да провокират вълнения в Белград", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Не се съмняваме, че ръководството на страната ще гарантира върховенството на закона".

Няколко хиляди души се събраха пред сградата на централната избирателна комисия в Белград в понеделник. Протестиращите тръгнаха към главния полицейски участък, където са задържаните по време на демонстрациите.

По-рано през деня полицията съобщи, че 38 души са били задържани по време и след протест на опозицията срещу изборните резултати в неделя. Полицията съобщи, че осем полицаи са били ранени при сблъсъци.
Протестиращите в неделя счупиха прозорци и стъкла на главния вход на кметството, преди полицията да използва лютив спрей, за да ги разпръсне късно вечерта.

Началникът на полицейската администрация Ивица Ивкович съобщи, че двама от осемте ранени полицаи са със сериозни наранявания.

„Ще продължим да работим за поддържане на мира и реда и очакваме да видим повече арести във връзка с протестите снощи", каза Ивкович на пресконференция.

Опозиционните партии обвиниха полицията в прекомерна употреба на сила, а някои социални мрежи показаха кадри как полицаи бият мъже на улици близо до кметството.

Руска помощ
Премиерът в оставка Ана Бърнабич благодари на руските тайни служби за предоставянето на информация за планирани действия на опозицията. „Това изявление няма да бъде популярно на Запад", каза Бърнабич от управляващата Сръбска прогресивна партия (СНС) по обществената телевизия.

Кандидатката за членство в ЕС, Сърбия, устоя на натиска на западните страни да въведе санкции срещу Русия.
Москва е един от най-близките съюзници на Сърбия от десетилетия, особено след 1999 г., когато Русия се противопостави на въздушните удари на НАТО срещу част от Югославия, която включваше Сърбия и Черна гора.

Миналата седмица международна наблюдателна мисия заяви, че СНС е спечелила несправедливо предимство чрез медийни пристрастия, неправомерното влияние на президента Александър Вучич и нередности при гласуването, като например купуване на гласове.

Сръбските власти отричат ??всякакви нередности.

На 21 декември Вучич обвини „важна държава" в намеса в изборите в страната, след порой от международно осъждане на предполагаеми нередности по време на вота през уикенда.

Популистката управляваща Сръбска прогресивна партия спечели 46,72% от гласовете на предсрочните парламентарни избори на 17 декември.

Опозиционната коалиция „Сърбия срещу насилието" е на второ място на изборите с 23,56% от гласовете, а Социалистическата партия е трета с 6,56%.

На 18 декември Германия осъди докладваните нередности на сръбските избори като „неприемливи" за кандидатка за членство в Европейския съюз.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да, но санкциите се налагат от Запада на Русия. Русия му пречи на Запада.

27.12.2023 10:02:33

Анонимен

На кривата ракета космоса и пречи....Та и със запада така, все и пречи на Русия този запад....

27.12.2023 09:31:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.