• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Смъртоносни същества се появиха край бреговете на Великобритания

Смъртоносни същества се появиха край бреговете на Великобритания

/КРОСС/ Смъртоносни същества, които често биват бъркани с медузи, се появиха по британските плажове, край бреговете на графство Корнуол.

Въпреки че инцидентите са изключително редки, само едно ужилване от отровните физалии, наречени „плаващ терор", е достатъчно да убие човек, дори ако съществото вече е мъртво, предупреждават експерти по дивата природа, цитирани от Mirror.co.uk.

Посетителка на плажа Сенън споделя, че преди да си тръгне, забелязала на пясъка виолетова медуза.

„Никога преди не бях виждала такова нещо. Не съм сигурна колко редки са тези същества за това време на годината. Но изглеждаше много красиво", разказва тя пред Cornwall News.

На следващия ден доброволци от Корнуол, които се грижат за чистотата на плажовете, публикували съобщение, че във Великобритания се е върнала отровната физалия, позната още като Португалска галера (Physalia physalis).

Физалията е морско безгръбначно, близък родственик на медузата. В действителност това е сифонофора - колония от четири типа миниатюрни, силно изменени индивиди, представляващи специализирани полипи и медузоиди, всеки от който изпълнява някаква функция, като част от тялото.

На външен вид представлява грозд от „пипала", провесени от пълен с газ тъмносин, наподобяващ на платно на ветроход орган (плавателен мехур), който се издига на около 20 cm. над морската повърхност и с който става придвижването - откъдето идва и името на организма.

Дължината на тези същества достига до 4 метра, а дължината на пипалата - до 50 метра. В пипалата със спираловидна форма са разположени капсули, съдържащи отрова, която предизвиква парализа.

Тъй като физалията не може плува самостоятелно, тя често бива изхвърлена на брега след силни бури, става ясно от информация от Фонда за дивата природа. Тези същества са рядко срещани във Великобритания и може да се видят понякога на сушата в периода септември - декември след силни западни ветрове.

Физалията е опасна за човека и съдържащата се в нея отрова не губи силата си след смъртта на организма, затова експертите препоръчват тя да не се пипа нито жива, нито мъртва.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.