• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

4 храни, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци

4 храни, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци

/КРОСС/ Кръвта се състои от плазма, еритроцити (червени кръвни клетки), тромбоцити и левкоцити. Образуването на кръвните съсиреци е сигнал за неизправност в организма от различно естество - от хиповитаминоза до стрес, проблеми със сърцето, при което до органите и тъканите не достигат достатъчно хранителни вещества и кислород. Твърде гъстата кръв принуждава сърцето да работи повече и провокира хипертония, кръвни съсиреци, съдови блокажи, кръвоизливи и други заболявания.

Но съществуват много храни, които могат естествено да разреждат кръвта и по този начин да намалят значително риска от образуване на кръвни съсиреци. Да ги разгледаме по-подробно.

Куркума

Златната подправка, известна като куркума, се използва за кулинарни и медицински цели от древността. Активната съставка в куркумата е куркумин, който има противовъзпалителни, разреждащи кръвта или антикоагулантни свойства. Според изследвания, приемането на куркума ежедневно е чудесна превенция срещу образуването на кръвни съсиреци. Можете да добавяте куркумата към супи, топли ястия, зеленчукови яхнии, къри или топли напитки като чай или мляко.

Джинджифил

Друга противовъзпалителна подправка за разреждане на кръвта е джинджифилът. Съдържа естествена киселина, наречена салицилат. Аспиринът (ацетилсалицилова киселина), който се препоръчва за разреждане на кръвта, е синтетично производно на салицилат. За антикоагулантния ефект на естествените салицилати можете редовно да ядете пресен или сушен джинджифил, добавяйки го към печени храни, напитки и различни ястия.

Зехтин

Консумирането на зехтин поне веднъж седмично понижава активността на тромбоцитите поради антиоксидантите в маслото. Проучванията сочат, че хората, които консумират екстра върджин зехтин с високо съдържание на фенол, имат по-рядко кръвни съсиреци. Но не подлагайте зехтина на топлинна обработка, защо по този начин той губи полезните си свойства. Добавяйте го към салати, сосове и други ястия.

Ананас

Този тропически плод съдържа специален ензим, който разгражда протеините - бромелаин. Той се слави като ефективно средство за лечение на сърдечни заболявания и високо кръвно. Изследванията са категорични, че бромелаинът може да разрежда кръвта, да разгражда кръвните съсиреци и да намалява образуването им. Затова, непременно включете ананаса в диетата си.
Източник: https://vsichki-recepti.com

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.