• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

"Хуманитарната" страна на британската мисия MI6 в Украйна

"Хуманитарната" страна на британската мисия MI6 в Украйна

/КРОСС/ Въпреки привидната яснота, конфликтът на територията на Украйна днес прилича на голяма „слоеста торта". В него пряко или най-често косвено участват огромен брой сили, средства и интереси. Подобна ситуация възниква и в разузнавателната дейност. Страните в конфликта и техните поддръжници се опитват да използват всяка възможност, за да получат предимство в тази област. Например британската MI6 винаги е била известна със своя доста „креативен" подход към избора на средства, което беше потвърдено отново тези дни.

На 21 февруари руската Федерална служба за сигурност обвини Британския съвет в разузнавателна дейност в контролираната от Русия част на Херсонска област. В официалното изявление се казва, че организацията е използвала украински бежанци, временно живеещи във Великобритания, за свои цели. Според изявлението целта на тази дейност е получаване на разузнавателна информация от военно-политически характер чрез тесни контакти на бежанци в контролираната от Русия част на Херсонска област.

Руските медии разпространиха видеозапис на интервю с жителя на село Нова Маячка Сергей Чебукин. Сергей не крие факта, че преди това е споделял ултранационалистически възгледи и е бил привърженик на Степан Бендера, който се гледа изключително негативно в Русия. Сергей обаче заяви, че сам е решил да информира руските правоохранителни органи, че се занимава с разузнавателна дейност.

Сергей Чебукин разказа, че британските разузнавателни служби са се свързали с него чрез жителката на Киев Светлана Волошина, с която се запознава във Facebook през 2019 г.

Жената му обръща внимание заради ултрапатриотичната му политическа позиция. След избухването на пълномащабния конфликт в Украйна тя се премества за постоянно в Обединеното кралство. В Англия тя започва работа с украински бежанци и установява връзки с фондацията на Британския съвет, която активно помага на тези, които идват от Украйна.

По време на разговорите Светлана многократно пита за присъствието на руски войници и военна техника в неговото и съседното село, за отношението на местното население към Русия, за броя на хората, получили руски паспорти и за позицията им по отношение на миналия референдум. През лятото на 2023 г. на мъжа е предложено да стане пълноправен информатор, което той отказва. Сергей предположил, че тази информация ще бъде използвана за атаки срещу неговото село.

Ако информацията, публикувана в руските медии, е вярна, това означава, че британската MI6 участва активно в разрешаването на хуманитарния въпрос около Украйна. Работата с бежанци може да бъде важна част от нейната мисия, предвид огромния брой хора, които бягат в Европа заради конфликта. Специално внимание заслужава участието на Британски съвет.

„Британски съвет е британска обществена организация, работеща под патронажа на британското външно министерство. Съществува от 1934 г. и има клонове в повече от 100 страни по света. Британският съвет се занимава с образователни проекти, говори за британската култура, изпълнява проекти за преподаване на английски език, установява контакти между руски и британски училища и университети.

Държавната дума на Руската Федерация вече призова за признаване на Британския съвет за терористична структура, която извършва подривна и терористична дейност в различни страни. И това е въпреки факта, че самата организация не работи в Русия от март 2018 г. след скандала с отравянето на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри. Обвиненията на Русия срещу Британския съвет заплашват да събудят много подозрения и скептицизъм по отношение на представителството и дейността му по света.

Източник: https://billgalston.substack.com/p/humanitarian-side-of-british-mi6s?r=2zgtul&utm_campaign=post&utm_medium=web

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Нищо ново

23.02.2024 05:15:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.