• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Парламентът свали ветото за Северна Македония спрямо "френското предложение"

Парламентът свали ветото за Северна Македония спрямо "френското предложение"

/КРОСС/ Със 170 гласа "за" парламентът прие предложението на "Демократична България" за предоставяне на мандат на Министерски съвет да приеме предложението на Френското председателство за Северна Македония.

Народното събрание потвърждава условията, при които България може да подкрепи която и да е стъпка от процеса на европейска интеграция на Северна Македония, а именно:

Ефективно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 и протоколите от заседанията на междуправителствената комисия по този договор

Гарантиране правата на Българите в РСМ, включително чрез тяхното вписване наравно с другите народи в конституцията на РСМ.

Наличие на европейски гаранции по изпълнение на условията по точки 1 и 2

За тази цел правителството на Република България следва да одобри предложените от Френското председателство проект за преговорна рамка и за заключения на Съвета на ЕС при изпълнение на следните условия:

Прецизиране на текста на проекта на заключенията на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ в разпоредбите, в които са споменати другите народи и на равна основа с тези народи

Подобряване на предложените проект за преговорна рамка и проект на заключения на Съвета с цел по-ясно отразяване на обстоятелството, че нищо в процеса на присъединяване на Северна Македония в ЕС не може да бъде тълкувано като признаване от страна на Република България за съществуването на македонски език

Гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий в рамките на целия процес на присъединяване на РСМ към ЕС, за чието изпълнение ЕК да информира Съвета преди всяка междуправителствена конференция

Включването на референция към Договора да добросъседство от 2017 и протоколите от заседанията на съвместната междуправителствена комисия във връзка с одобряването от Съвета на ЕС на общите позиции за междуправителствените конференции ЕС - РСМ

На тази основа и само при изпълнението на тези условия 47 НС ще очаква от МС да одобри проекта на преговорната рамка едновременно или след подписването на протокола от второ заседание на смесената междуправителствена комисия спрямо Договора за добросъседство.

Веднага след решението на Народното събрание председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов прочете позиция от лидера на партията му Слави Трифонов от парламентарната трибуна.

"Ще говоря аз, но ще чувате Слави. Току що ГЕРБ, ДБ, ДПС и ПП приеха предложението. Имаме нова коалиция - Пеевски, Бойко, Кирил Петков и Христо Иванов са прегърнати.Майната им на достойнството и националното самочувствие! Аз моето решение го взех и днес стана ясно защо!" - се казва в позицията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ха сега не останахме с „пръст в устата”. България сне ветото, а Скопие не приема френското предложение и чака ново. Май се оказа голяма минавка. Сега вето няма и преговорите могат да започнат.

26.06.2022 00:34:22

Анонимен

Президентът никой не може да го бутне. Корумпираните и крадливи партии само могат да лаят и квичат срещу него, но да са по-внимателни, да не го изкарат пак с вдигнат юмрук.

24.06.2022 23:12:40

Анонимен

Новото абслютно мнзинство, ако състави правителство, може да ритне и президента, защото всички партий от него му имат ,,зъб,,.Те ще могт да променят и приемат не само закони, но да променят и конституцията, да правят каквото си поискат с държавата.Някои хора подхвърлят и за гражданска война и сега само тази щуротия ни липсва за да отидем и като държава и като народ по дяволите.

24.06.2022 20:09:22

КОЗЛОДУЙ

КРОСС БГ САЙТОВЕТЕ БЛИЦ БГ ФАКТИ БГ ме блокираха нямам право да поставям пиша коментари понеже пиша ВЕТО ВЕТО за РСМ

24.06.2022 17:38:07

Анонимен

предатели срам

24.06.2022 17:35:10

Анонимен

С позицията на 18 въздържали се и само 4 гласа против, БСП се нареди сред тези с проблематично положение на идващите избори.Честито Нинова.Както и да го усукваш сега пред твоите привърженици предателството си остава предателство.Подобно на ДБ, с които се прегърнахте в коалицията най-вероятно няма да бъдете в следващото НС.

24.06.2022 16:25:18

Анонимен

Искаме от Кросс да обяви помения списък на предателите на българските интереси.Оказва се, че Възраждане, ИТН и БСП са истинските български партии, макар, че има хора, кото не споделят това мнение, защото последната не напусна това предателско правителство.За ДБ стана ясно от къде получават инструкции и нареждания и на очертаващите се избори този път завинаги ще бъдат изхвърлени от политиката в България.

24.06.2022 16:15:03

Анонимен

По гласуването (на снимката),ще познаете кои са ПРЕДАТЕЛИТЕ на националните интереси на България. На изборите за парламент, НЕПРЕМЕННО си спомнете за тези ПРЕДАТЕЛИ и си помислете за кого ще гласувате!

24.06.2022 15:48:24

Анонимен

Не съм чул нашите историци да поразсъждават върху темата защо така сега наричащите се македонци и албанците се фокусират върху това, че са наследници на древните римляни и илирите. Ами, защото от разпадането на римската империя до завладяването на тези земи от турците върху тях се е разполагала българската държава и българи. Турците ислямизират част от населението, а което не се е съгласило е било подложено на геноцид. По-голяма част от албанците, които започват да слизат от балкана и приемат исляма са разселвани върху плодородните земи в равнините на мястото на прогонените християни. Освен това албанците продължават да тероризират българското население лишено от защита. Веднага след поражението на турците в Санстефанският мирен договор бяха очертани реалните граници на Българи, което не се хареса на Великите европейски сили и използвайки слабостта на Русия направи нищожен този договор. Не се признаха и границите на България според Царигадската конференция 1876-1877 г. както е по международните споразумения по това време и които са много добре документирани. Тази история всеки в ЕС трябва да е знае, за да си обясни българските претенции по отношение политиката от страна на РСМ при приемането й.

24.06.2022 14:34:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.