• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Зърнопроизводители блокираха ГКПП "Дунав мост" при Русе

/КРОСС/ Зърнопроизводители организираха протест край ГКПП "Дунав мост" при Русе, като блокираха със земеделски машини движението в района на граничния пункт.

По думите им причина за недоволството е силно влошената конкурентоспособност на българските земеделски производители заради либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна, тежката ситуация в сектор "Земеделие", липсата на обичайната пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури, съобщава БТА.

Според протестиращите пазарните цени през последните няколко месеца на всички масово отглеждани зърнени и маслодайни култури не покриват разходите за тяхното производство.

Затова земеделските производители настояват да не се удължава за България действието на регламент на Европейския съюз, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

Председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов каза, че около 40 процента от продукцията, произведена през миналата година в България, стои по складовете. „Въпросът е къде ще съхраним новата продукция, тъй като жътвата ще започне след три месеца. Тук сме, защото Брюксел не чува нашия глас", каза Христов.

Милен Коев, който е председател на Районния съюз на фермерите „Дунавско зърно", заяви, че целта на протеста е да се защити българското производство. „В Русенска област около 50 процента от продукцията - пшеница, царевица, слънчоглед, залежава по складовете. В други години по това време сме продали почти всичко. Пазарът е много труден. Цените, които ни предлагат, са много ниски и сме на загуба, каза Коев. Той заяви, че протестът ще продължи и в следващите два дни.

Протестиращите издигнаха транспаранти с надписи: „Спрете геноцида на земеделието", „Искаме да бъдем конкурентоспособни фермери", „Българската земя храни българския народ".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Нашите фермери отглеждат само зърнени и маслодайни култури, което също допринася за препълнените силози.Български плодове и зеленчуци на пазара няма и всичко е внос, а за това се правят на разсеяни, изтъквайки разни, не винаги основателни причини.Това не означава оправдание за вноса от Украйна, който трябва да бъде незабавно спрян.

29.03.2023 16:38:16

Анонимен

Бюрократите от ЕС принуждават нашите управници да лъжат, че вноса на украинско зърно било според европейското законодателство. Няма такова нещо.За вноса на продукция от страна нечленка на ЕС се изисква специално разрешение от съответното ведомство. Такива са т.н. европейски изисквания.

29.03.2023 16:17:06

Анонимен

Оказа се дебела политическа лъжа, че светът ще гладува ако не се разблокира украинското зърно. То обаче се оказа не в Африка, а в България, която си има предостатъчно собствено.

29.03.2023 12:38:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.