• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

С шествия и празнични програми България отбеляза 24 май

С шествия и празнични програми България отбеляза 24 май
В Русе шестваха с 60-метров трибагреник

/КРОСС/ С традиционно празнично шествие бе отбелязян в София 24 май. То тръгна от площада пред Националния археологическия музей, продължава по бул. „Цар Освободител" и бул. „Васил Левски", за да стигне до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий".

Президентът Румен Радев, премиерът Димитър Главчев, министрите на образованието и туризма - Галин Цоков и Евтим Милошев, кметът на София Васил Терзиев се включиха в шествието. Към него се присъединиха учени от БАН и преподаватели от СУ.

В програмата участваха Гвардейският представителен духов оркестър, хорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков" с диригент маестро Славил Димитров, актрисата Ели Скорчева.

Стотици ученици, учители и родители шестваха с 60-метров национален трибагреник в Русе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.

В парада се включиха Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, барабанчиците от Националното училище по изкуствата, мажоретният състав "Екстрийм" и Младежкият гвардейски отряд.

Участниците, разделени в два лъча, се събраха на централния площад, където изпяха заедно общонародния училищен химн "Върви, народе възродени".

"На днешния ден се обръщам към всички вас с изключителна радост, виждайки ви как сте единни, как сте задружни. Оказва се, че това чудо, което са буквите - толкова малко на брой, останаха най-трайното нещо по нашите земи", каза кметът на Русе Пенчо Милков.

Слова за празника произнесоха също областният управител на Русе Драгомир Драганов, началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева и Главиницкият еписком Макарий - викарий на Русенския митрополит Наум. 

Програмата включва още концерт и церемония по връчване на почетна грамота и плакет на учениците, постигнали високи резултати в своето обучение.

С народни танци в изпълнение на Ансамбъл "Веселяче" на площад "Кристал" и с музика от Градския духов оркестър "Михаил Биков" започна честването Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Шумен. В шествие, продължило към сградата на Община Шумен, се включиха хиляди граждани: възпитаници и преподаватели в образователни, спортни, културни организации, работещи в общински или държавни институции, общински съветници, курсанти в шуменския факултет на Националния военен университет "Васил Левски" и членове на религиозни организации.

Икона на светите братя Кирил и Методий беше носена на ръце от ученици в СОУ "Сава Доброплодни". В шествието имаше и портрети на видни възрожденци и книжовници, послания на български творци, както и български флагове. Хорови изпълнения прозвучаха пред сградата на местната администрация. Водещи на церемонията бяха учителят Деян Герговски и журналистиката Ирина Николова.

Кметът на Шумен проф. Христо Христов се обърна към гражданите с думите: "Денят на българската писменост, просвета и култура 24 май е значим и съкровен ден за всички българи. Така е, защото писмеността и книжовността са ни дали вярата, създали са ни като нация и са ни съхранили през вековете като държава. Със силата на боговдъхновението светите братя Кирил и Методий, сътвориха глаголическите букви и направиха първите преводи на библейското слово. Княз Борис І Михаил с мъдрост отвори вратите на средновековната българска държава за техните ученици. Като истински сеячи на знание и вяра те създадоха Преславската и Охридската книжовни школи, и създадоха кирилицата, която през вековете премина в едно с християнската книжнина като дар към други славянски народи. Всички тези усилни дела са нашият значим принос в европейската цивилизация. Те ни възвисиха като народ на Словото и Държава на духа".

Стотици габровци участваха в празничното шествие на 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. В центъра на града преминаха габровските детски градини и училища, Техническият университет и културни институции.

Денят започна с тържествен молебен, който бе отслужен в храм „Успение на Пресвета Богородица", а след това литийно шествие се отправи от храма до паметника на Васил Априлов, където бяха поднесени цветя. На официалната трибуна на площад "Възраждане" застанаха светската и духовна власти в града, заслужили учители и просветни дейци. 

„Днес е ден за възхвала на апостолите на просвещението, културата и духовността. Празник, който безусловно ни обединява, защото носим в себе си духовна мощ, родена от Паисиевото перо и делата на първоучителите и продължена чрез днешните учени творци и визионери. Съвременните просветители се открояват много силно, днес Габрово се отличава с новаторство, прогрес и находчивост, постига това с много труд и с много последователност с ясен поглед в бъдещето и непрекъснато усъвършенстване. Това се случва най-вече с вдъхновените си и мотивирани хора", каза в празничното си слово кметът на Габрово Таня Христова. 

След празничното шествие децата от фолклорния ансамбъл "Габровче" извиха на централния градски площад „Възраждане" хоро.

Всички училища, детски градини, културни и образователни институции и читалища се включиха в празничното шествие по повод  24 май в Стара Загора. 

Честването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност в Града на липите започна с празничен водосвет, отслужен от свещенослужители от старозагорска епархия и тържественото издигане на националното знаме на Република България от носителите на тазгодишните награди „Млада Загора" и „Стара Загора".

Химнът на днешния ден - "Върви народе възродени" и химнът на Република България бяха изпълнени от Общинския духов оркестър. А стотици балона с букви, пуснати от ръцете на деца, полетяха към небето като символ на безкрайността на знанието. А специален поздрав към присъстващите отправи възпитаникът на детска градина №29 „Славейче", който изпълни любимото на всички българи Вазово стихотворение „Аз съм българче".

Веднага след това по централния булевард „Цар Симеон Велики" премина и празничното шествие. 

Празникът продължи с концерт на детски фолклорни, танцови и певчески формации от читалищата при община Стара Загора на площада пред местната администрация.

Ученици, студенти, педагози, преподаватели и представители на културните институти, дейци на културата шестваха в Силистра за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.

В крайдунавския град празникът започна с освещаване на знамената на 15 образователни институции. Ритуалът  бе отслужен от духовници от Доростолската епархия. Той се осъществява за първи път и е по идея на общинското ръководство. Най-старото училищно знаме в Силистра е на местната Природо-математическа гимназия „Св. Климент Охридски". То датира от 1941 година, малко след връщането на Южна Добруджа в пределите на България.

Традициите на просветното дело в Силистренско са многолетни. Край силистренското село Цар Асен е намерен и един от най-ранните кирилски надписи у нас - от края на девети и началото на десети век. През 1890 година в Силистра е открито и педагогическо училище. Според исторически свидетелства още през 1857 година в Силистренско има училище, наречено на светите братя-просветители - училището в с. Калипетрово. Доказателство за това е запазеният училищен печат, върху който са изобразени църквата и училищната сграда с кацнал на покрива петел - символ на пробудата.

С празнично шествие, концерт и отслужване на благодарствен молебен Ямбол отбелязва 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.

Над 2000 деца, учители, ученици, студенти и представители на културните институти в Ямбол се включиха в шествието, което потегли от Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов" към централната градска част.

В небето над централния площад полетяха десетки балони в цветовете на националния трибагреник - бяло, зелено и червено, които пуснаха децата, участващи в празничното шествие на буквите.

Пред сградата на най-старото ямболско читалище - „Съгласие-1862", благодарствен молебен за делото на светите братя Кирил и Методий отслужиха архимандрит Димитрий и свещеноиконом Янко. Празнично приветствие отправи кметът Валентин Ревански.

„Благодарение на буквите имаме възможност да учим децата ни славната българска история, която трябва да бъде писана и преподавана правилно. Образованието е основен стълб на всяко едно общество и ние трябва да го пазим от всякаква външна намеса", каза в словото си кметът на Ямбол.

Ревански изказа благодарност към просветните и културни дейци и се обърна към учениците на площада с думите: „Всяка книга, всеки урок е една нова страница от вашата лична история. Бъдете отговорни и съхранявайте българското". 

С музика, в изпълнение на общинския духов оркестър „Васил Абрашев", започна честването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, в Търговище. Музикантите предвождаха празничното шествие, в което се включиха представители на образователните и културните институции в града и общината. 

Близо четири хиляди бяха участниците в шествието, което премина от Първо Основно училище (ОУ) „Христо Ботев" до площад „Независимост". Сред тях бяха кметът на Търговище Дарин Димитров, областният управител Гергана Цонева, председателят на Общинския съвет Тахир Тахиров, ръководният екип на Общината, общински съветници, почетни граждани на Търговище.

По централния площад „Свобода" преминаха представители на детските градини в Търговище. Общо 12 общински детски градини и една частна функционират в града. В тях се обучават и възпитават над 1700 деца, на възраст от две до седем години. С тях работят 160 учители и педагогически специалисти. 

След тях премина блок от представители на културните институти и сдружения в общината.

И тази година в шествието се включиха учители от общинските училища в селата Вардун, Голямо Ново, Драгановец, Дралфа, Лиляк, Макариополско, Надарево, Подгорица.

Фанфарният оркестър към Първо ОУ предвождаше блока на учители и ученици от 13 образователни институции от града. След тях преминаха и представители на музикални школи, танцови състави и самодейци от читалищата в общината.

По традиция, в края на шествието, на площад „Свобода" се изви и голямо празнично хоро, в което се включиха стотици граждани.

Празничната програма продължава в 18:30 ч., на площад „Свобода", с дефилето на зрелостниците от випуск 2024 година. По червената пътека на централния площад ще преминат 379 абитуриенти от девет училища в Търговище. 

По традиция в небето над Варна днес полетяха цветни балони с буквите от българската азбука. В празничното шествие се включиха 121 блока, сформирани от 63 училища и центрове за подкрепа, 51 детски градини, пет университета, представители на културните институции. Тази година един блок оформиха и украински деца, които живеят във Варна.

Традиционно за крайморския град, празникът на светите братя равноапостоли започна с тържествено издигане на националния флаг под звуците на химна и на камбанен звън. След това на площад „Кирил и Методий" се изви фолклорна композиция с участието на над 700 деца и младежи от училища, читалища, университети и фолклорни ансамбли.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.