• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Мирела Иванова е номинирана за литературната награда "Европейски поет на свободата"

Мирела Иванова е номинирана за литературната награда "Европейски поет на свободата"

/КРОСС/ Мирела Иванова е сред шестима европейски поети, финалисти за литературната награда на град Гданск "Европейски поет на свободата".

"Признателна съм за номинацията за голямата литературна награда "Европейски поет на свободата". Дори самото й название ме изразява от край до край", каза пред БТА Мирела Иванова.

"Едва ли има по-ярко и точно име на поетична награда. Защото поезията не е ли самият необят на свободата? Благодарна съм на Магдалена Питлак, великолепната полска българистка и преводачка, която дори не познавам лично - за срещата ни в поезията. Това са съдбовните срещи. Много съм развълнувана и от факта, че именно в Полша ще излезе моя книга с поезия, редом с големите думи на големите полски поети", каза още Мирела Иванова.

Тя допълни, че финалистите за наградата са избрани от престижно литературно жури, в което е и Нобеловата лауреатка Олга Токарчук, която наскоро беше у нас. Номинациите включват превод и издаване на том с поезия на полски език, литературни четения и срещи в предстоящата 2023 година и връчване на наградата на поетичен фестивал през 2024 година. Наградата е и за преводача на поетичния том.

"Европейски поет на свободата" е литературна награда, фестивал на поезията и издателска поредица. Финалисти тази година са шестима поети, заедно с техните преводачи. Това са Мирела Иванова (България), Дарко Цветич (Хърватия), Моника Херцег (Хърватия), Аня Ерамая (Финландия), Арвис Вигулс (Латвия), Мириам Ван Хее (Нидерландия).

Победителите ще бъдат обявени през пролетта на 2024 г. в Гданск. Те ще получат съответно 100 000 полски злоти (за поета) и 20 000 полски злоти (за преводача). Организатор на фестивала и наградата, както и издател на номинираните томове, е Градският културен институт. 

През 2022 г. журито на "Европейският поет на свободата" отличи двама автори и техните преводачи -  Марианна Кияновска (Украйна) и Адам Поморски, както и Люлиета Лешанаку (Албания), заедно с преводача Дорота Хородиска.  

Номинацията за "Европейският поет на свободата" е поредното международно признание за поезията на Мирела Иванова. През 2002 г. получава наградата за модерна поезия от Източна и Югоизточна Европа "Херман Ленц", връчвана от германския медиен магнат д-р Хуберт Бурда. През 2008 г. получава едногодишна писателска стипендия от министъра на културата на Бавария с едногодишна писателска стипендия в международния творчески дом "Вила Конкордия" в Бамберг. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.