• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Петър Волгин: Краят на фалшивия световен ред

Петър Волгин: Краят на фалшивия световен ред

/КРОСС/ Повече от три десетилетия официозните говорители - не само в България, а и в целия останал свят - ни разказват следната приказка. След края на Студената война е настъпил най-справедливият световен ред. Либералният. При него силата няма значение. Значение единствено имат правилата, договорите и добрите чувства. И най-важното - правилата важат за всички и всички са длъжни да се съобразяват с тях - както ядрените гиганти с огромно население, така и мъничките държавици, чиято площ е колкото софийски квартал и които са виждали ядрени бойни глави само на картинка.

Съгласен съм, че тази дълго разказвана ни приказка е много красива. Само дето има един недостатък. Лицемерна е от началото до края. Както е лицемерен и целият либерален международен ред, възникнал след края на Студената война.

Всички държави били равни? Всички били длъжни да спазват правилата? Чутовни глупости са това, казано политически некоректно. И днес, както и преди 70, а и преди 700 години, правото е на страната на силния. По-точно казано, на най-силния. В света става това, което каже хегемонът. А след края на Студената война най-силната държава са Съединените щати. Те са, или поне доскоро бяха, единствените, от които зависеше какво ще става по света. И, съответно, по света ставаше това, за което настояваше Америка. Тази практика я наричаха либерален международен ред, макар че нищо автентично либерално няма в нея. Въпросното прилагателно е сложено само за заблуда. Искате конкретни примери? Ето ги.

През 1999 г. във Вашингтон решиха, че трябва да бомбардират Сърбия и да отстранят от власт президента Милошевич. Защото нарушавал правата на албанците. Хубаво, ама правата на милиони хора биват нарушавани по целия свят. Пък тамошните ръководители не ги сменят и не им бомбят столиците. Даже напротив, мнозина авторитарни ръководители са първи приятели на американските политици. Ето още един пример - през 2003 г. Америка реши да разбомби Ирак и да свали Саддам Хюсеин, щото бил свързан с атентатите срещу кулите близнаци в Ню Йорк и имал оръжия за масово поразяване. И двете основания за бомбенето се оказаха тотални лъжи, но американците разрушиха Ирак и го превърнаха в царство на хаоса и ислямския тероризъм. Отново в името на тържеството на либералния ред бяха разрушени Либия и Сирия. Само дето никакъв либерализъм не избуя по тези места, а стана много по-лошо, отколкото беше.

Вече и най-наивните хора са се убедили, че зад приказките за всеобща справедливост и либерален световен ред, прозират принципите на старото като света политическо поведение - най-силният прави каквото си иска, или, по-точно казано, прави това, което му е изгодно. И изобщо не му пука за правила, закони и международни институции. И понеже след 1989 г. светът стана еднополярен, най-силната държава - САЩ - правеше необезпокоявана това, което смяташе за редно. През последните години обаче това започна да се променя. Различни държави започнаха да предизвикват хегемона - отначало по-тихо и свенливо, а напоследък все по-агресивно. Китай и Русия са най-ярките примери в това отношение. Както Пекин, така и Москва открито заявяват, че еднополюсният свят е вече в миналото, че ако през 90-те години на миналия век казаното от Вашингтон се приемаше като Закон Божи, днес нещата стоят по съвсем различен начин.

Либералният световен ред, в който, на практика, нямаше нищо либерално, а се характеризираше с тотално американско господство във всичко, се разпада пред очите ни. И фактът, че стипендиантите на "Америка за България" и останалите грантови анализатори у нас не искат да видят това, не променя нищо. Статуквото се пропуква, независимо от техните желания. И това е съвсем естествен процес. Светът е прекалено голям и прекалено сложен, за да бъде управляван от едно единствено място. Да, това може да става за кратък период от време. Трийсет години няколко човека във Вашингтон натискаха копчетата, и всички останали по целия свят скачаха и изпълняваха. Това вече не е възможно. И е хубаво, че не е възможно, защото означава, че сме по-свободни. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Зомби не знам какви езици знаеш, за да ти изпратя статията за предупреждението на шведското правителство за евентуален режим на тока в оригинал, за да си я четеш и препрочиташ.

25.12.2022 06:48:58

Анонимен

Некъв перко се загрижил за Швеция, зомби Швеция получава газ от Норвегия. За разлика отнас те знаят, че от Русия нищо добро не могат да очакват и са се погрижили да не зависят от тях, а тез партенки дето ги пишеш си ги заври отзад.

25.12.2022 01:38:30

Анонимен

Както каза един приятел, от 35г живея в Швеция и понятие да ти спре тока не съществува, това по повод на спиранията на тока у нас….

25.12.2022 01:35:06

Анонимен

Шведското правителство е предупредило своите граждани и бизнеса да се подготвят за прекъсването на електроенергията през тази зима. Препоръчва се гражданите да се снабдят с радио и електрически фенерчета на батерия, съобщават чуждите медии. Основна причина е закриването на ядрените централи и прекъсването на газовите доставки от Русия. Такава ситуация се случва за първи път в историята на страната. Наскоро прочетох изводи на някои зомбита, че Русия щяла да се върне към каменната ера, но това се случва май с други.

21.12.2022 21:04:36

Анонимен

Ракетните пускове с невоенна цел са съобщавани в медиите и от САЩ не са ги опровергавали, а само са гледали втрещени с ужас. За отмъщение поставиха в забранителния списък първата жена космонавт Терешкова.

21.12.2022 20:42:03

Анонимен

Ежедневно се изстрелвала по една космическа ракета, дедо събуди се, че си се опикал….

21.12.2022 20:30:22

Анонимен

Не мога да си представя как ще се върне в „Каменната ера” ракетния полигон в Байконур. Бил съм там през 70-е години, от където ежедневно се изстрелваше по една космическа ракета. Генерали, конструктори и космонавти живееха в истински дворец насред степите. Не е лошо зомби да отскочиш и дотам.

21.12.2022 13:29:52

Анонимен

Зомби ходил ли си в емигрантските гета на Запад, за да видиш как живеят съвременните роби. Там не смее да стъпи полицай. Наркотици колкото искаш. Западните хранителни стоки са тъпкани с консерванти и не могат да се сравняват с вкуса на българските. Мамят в грамажа и съставките. Много кораби със зърно, предназначени за Африка се отклоняват за Западна Европа, Англия. Трябва много да се чете от международните агенции.

21.12.2022 13:14:56

Анонимен

Русоробче зомбирано нещо си много щастлив от руския рекет с зърното, колкото до корабите те носят зърно за Африка откачалко. Запада произвежда високотехнологични продукти с тяхната продажба може да си купува каквото си идка и откъдето си иска, отиди на Запад болен мозък и виж, че има от пиле мляко. Любимите ти руски олигарси, чиновници и министри до един гледат само как да отидят на Запад, на Песков щерката живее в Париж, на Лавров щерката в Щатите, на Путин едната дъщеря в Холандия, що не са в Русия бе тъпанар, щото там е кенеф, щото ги управляват тъпанари, имат всички богатства на света и 80% живеят като скотове без водопрод и тоалетна в дома си. Това перко е русофобско управление....

21.12.2022 12:12:04

Анонимен

Русофоба е на път да твърди, че слънцето изгрява от запад. Добре, че Русия се смили да пусне корабите с пшеница и царевица към света и Запада, иначе ги чакаше глад и мор.

21.12.2022 08:35:38

Анонимен

Фили и фоби са все руски клишета, руския фюрер е най големия русофоб по вашите критерии болни мозъци. Кой купувал ракетни двигатели, зомби тези двигатели са проектирани и разработени в Щатите и те дадоха поръчката за изработка на Роскосмос, с което ги спасиха от фалит. Въобще мили зомбита Щатите от 1930г са страната която е развила цялата модерна руска индустрия, пак те спасиха СССР от Хитлер ВСВ, защото 70млрд. помощ тогава днес са билиони, без тази помощ Хитлер стигна за пет месеца до Москва и плени четири млн. войници,колкото до овладяването на космоса без немските учени никой нямаше да го овладее, днес ясно се вижда кой реално го владее, Ватниците една система Глонас не можаха да развият напълно…

20.12.2022 21:59:44

Анонимен

Момчета, не обръщайте внимание на русофоба. Човекът, очевидно, е болен. Нека да си излее душата, че ако не мрази Русия и Путин, току виж си сложил въжето. Те и аргументите му са шизофренични: щатите и ГФР хранили Русия, западът можел без ресурсите на Русия, ама на каква цена, Русия се връщала в каменната ера и други простотии. Бъдете толерантни-болен е.

20.12.2022 20:43:40

Анонимен

А кой купува от неандерталците ракетни двигатели? Кай започна пръв овладяването на Космоса? Все такива от каменната ера. На европейците ще им потреперят малко мартинките без руски газ. Тя и България без руските енергоносители се вижда колко по-скъпо ще плаща и се връща в отоплението на дърва и въглища. Голям напредък, няма що.

20.12.2022 19:57:45

Анонимен

Абе кой е тръгнал да завладява Русия бе драги? Русия по собствена воля продава ресурси, защото без това умират от глад, навремето СССР фалира точно за това, цените на ресурсите паднаха драстично и нямаха какво да ядат 90 години, добре че бяха Щатите и ГФР да им изпратят храни. Колкото до днес, ясно се вижда, че Запада може без руските ресурси, само че Русия без западните технологии се връща в каменната ера…купува дронове от Иран и снаряди от Северна Корея.

20.12.2022 16:51:06

Анонимен

Световната икономика зависи от руските природни богатства. Те са в основата да бъдат завладени, или най-малко подчинени като условия и цени, което се и прави.

20.12.2022 13:35:48

Анонимен

Щатите и Китай с 45% от световната икономика ще определят новия световен ред, а Русия с 2% от световната икономика е джуже от което нищо няма да зависи. Както е тръгнало с идиотската война на Путин икономиката им ще се срине и под два процента, чака ги десетилетия на мизерия...Глупака като нищо ще се окаже гробокопача на съвременна Русия...Логичен разпад на последната империя.

20.12.2022 10:30:57

Анонимен

Ако не е Русия Америка ще е над всичко. На някои много им харесва да са роби. Най-известните лидери на държави са били с нисък ръст. И западните не са левенти. Ако се заровим в личният им живот не са идеал за пример.

18.12.2022 10:43:05

Анонимен

Верно се променя новия световен ред, Русия вече не е фактор в него. За това е битката на късия социопат, но тя само доказва несъстоятелноста на днешна путинова Русия.

18.12.2022 09:33:25

Анонимен

Тази гола истина обаче не се харесва на хегемона и на „куклите на конци” в сателитните му държави. Те непрекъснато втълпяват на населението, че животът по друг начин е невъзможен и дори гибелен.

17.12.2022 19:54:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.