• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Германска федерална служба призова за по-добра защита от ултравиолетовите лъчи

Германска федерална служба призова за по-добра защита от ултравиолетовите лъчи

/КРОСС/ Германската федерална служба за защита от радиацията призова за повече мерки за предпазване от ултарвиолетовите лъчи, съобщи ДПА.

"Заради изменението на климата въпросът за защитата от ултравиолетовите лъчи трябва да бъде поставен на още по-високо място в дневния ред на политиците, урбанистите и другите заинтересовани страни", заяви президентът на службата Инге Паулини. 

Според нея са необходими оазиси на сянка за възрастни и деца. "Желателно е училищата и откритите плувни басейни, но също и детските градини да подсигурят откритите си площи с навеси или други източници на сянка", обясни Паулини. Много детски площадки например са все още под палещото слънце без никаква сянка. 

По данни на Германската федерална служба за защита от радиацията броят на слънчевите години се е увеличил значително от няколко десетилетия. "Изменението на климата ни носи повече безоблачни дни в Германия, а с тях и повече ултравиолетова радиация, която може да причини рак на кожата", подчерта Паулини. 

Рисковете за здравето от ултравиолетовата радиация не бива да се подценяват в условията на климатична криза, добави тя. От 2000 г.  броят на новодиагностицираните хора с рак на кожата се е увеличил повече от два пъти.

За да се предпазим от радиацията, е добре да наблюдаваме актуалния UV индекс. "Дори ако стойността му е доста ниска - а именно 3 или по-висока - трябва да останете на сянка между 11 и 15 ч.", каза Паулини.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.