• 06 Дек 2025 |
  •  USD / BGN 1.6795
  •  GBP / BGN 2.2411
  •  CHF / BGN 2.0885
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Ще изчезне ли първият защитен български продукт в Европа

Ще изчезне ли първият защитен български продукт в Европа

/КРОСС/ Горнооряховският суджук, първият български хранителен продукт, получил защитено географско указание в Европейския съюз, отбелязва своето 18-годишно „пълнолетие" с традиционен празник. Но зад празничното настроение и аромат на печена скара се крие сериозна заплаха - производителите на емблематичния деликатес са намалели наполовина и вече са само две фирми. Основната причина е все по-трудното намиране на качествена суровина - българско говеждо месо, което поставя под въпрос бъдещето на този символ на българския вкус.

Заедно с българското розово масло, горнооряховският суджук продължава да бъде единствената родна стока с този престижен европейски сертификат. Преди 18 години четири фирми получават правото да произвеждат автентичния продукт, но днес от тях са останали само две. „За голямо съжаление, две от фирмите не устояха на тежките условия", коментира производителят Румяна Добрева.

Основният проблем, пред който е изправен браншът, е западащото животновъдство в страната. Според стандарта, суджукът трябва да се прави изцяло от говеждо месо от животни на възраст минимум 18 месеца. Поради недостига на качествена българска суровина, понякога се налага производителите да внасят охладено месо от съседна Румъния. „Те ни изпревариха, имат доста повече животни, животновъдството при тях е по-добре развито", обяснява Добрева.

Рецептата за автентичния горнооряховски суджук е строго пазена тайна, предавана от поколение на поколение, като включва специфичен букет от подправки. Истинският продукт, носещ печата за защитено географско указание, преминава през сложен процес на сушене и пресоване, за разлика от пресния суджук за скара, който привличаше посетителите на празника.

Въпреки трудностите, производителите остават оптимисти. „Аз вярвам, че суджук винаги е имало и ще го има", споделя с надежда Румяна Добрева. Засега горнооряховци продължават да поддържат жива традицията, а димът над града не е от комините на фабриките, а от скарите, на които се пече прочутият суджук.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.