-
25 Дек 2025 |
USD / BGN 1.6595
GBP / BGN 2.2406
CHF / BGN 2.1060- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C 
Видове суперхрани и защо са толкова полезни
08 Май 2024 | 18:14
Терминът „суперхрана" е сравнително нов и се отнася до природни продукти, които предлагат максимални хранителни ползи, тъй като са богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Понастоящем няма стандартни критерии или правни дефиниции, които да класифицират, която и да е храна в тази категория. Повечето суперхрани от drugstore.bg обаче са на растителна основа
/КРОСС/ Често срещани суперхрани
Проучванията показват, че суперхраните с високо съдържание на антиоксиданти и флавоноиди помагат за предотвратяване на коронарна болест на сърцето и рак, както и за подсилване на имунитета и намаляване на възпалението. Редовната консумация на плодове и зеленчуци също е свързана с по-нисък риск от много здравословни проблеми, свързани с начина на живот.
Ето и част от най-често срещани суперхрани:
Горски плодове
Доказано е, че по-високите нива на флавоноиди в горските плодове намаляват риск от сърдечен удар. Горските плодове, смятани за суперхрани, включват акай, сини и червени боровинки, малини, тръпчиви череши и годжи бери.
• Акай: Това е малък лилав плод, отглеждан в Южна Америка, който съдържа 19 аминокиселини и много антиоксиданти.
• Боровинки: Този малък плод е с високо съдържание на фибри, манган и витамин К. Червените боровинки са отличен източник на определен флавоноид, който помага за намаляване на риска от инфекции на пикочните пътища.
• Годжи бери: Те представляват малки червени плодове, произхождащи от Азия, които са с високо съдържание на различни видове флавоноиди и витамини Ц и Е. Те често се използват в източната медицина за лечение на диабет и високо кръвно налягане, както и за поддържане на здравето на очите, черния дроб и бъбреците.
Соя
Соевите зърна имат висока концентрация на изофлавони - вид фитохимикали, които се срещат естествено в растенията. Редица проучвания показват, че изофлавоните в соята помагат за намаляване на нивата на липопротеините с ниска плътност или „лошия" холестерол в кръвта.
Също така няколко изследвания показват, че соята може да предотврати свързаната с възрастта загуба на памет. Соевите изофлавони също са способни да намалят загубата на костна маса и да увеличат костната минерална плътност по време на менопауза.
Чай
Чаят съдържа малко калории, подпомага хидратацията на организма и е отличен източник на антиоксиданти. Катехините - мощни антиоксиданти, съдържащи се предимно в зеления чай - имат полезни противовъзпалителни и антиканцерогенни свойства.
Проучване, публикувано в Journal of Physiological Anthropology, изследва ефектите от консумацията на зелен чай, бял чай и вода върху нивата на стрес при 18 студенти. Констатациите показват, че както зеленият, така и белият чай понижават напрежението. Въпреки това са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди тази потенциална полза за здравето.
Също така някои учени смятат, че зеленият чай може да намали риска от артрит чрез потискане на общото възпаление.
Листни зеленчуци
Хората често определят листните зеленчуци, сред които зеле, спанак и цвекло, като суперхрани, тъй като са богати на витамини А, Ц, Е и К, както и витамини от група В. Този вид зеленчуци съдържат също каротеноиди, желязо, магнезий, калий и калций.
Една чаша зеле осигурява 550 микрограма витамин К, което се равнява на над 680% от препоръчителния дневен прием. Кейлът и другите листни зеленчуци пък са с високо съдържание на фибри и вода, които помагат за предотвратяване на запек и подобряване на храносмилането.
Сьомга
Високото съдържание на омега-3 мастни киселини в сьомгата и други мазни риби, като пъстърва и херинга, може да намали риска от анормален сърдечен ритъм, да понижи холестерола и да предотврати появата на артериална плака.
Черен шоколад
Черният шоколад е с високо съдържание на флавоноиди, които демонстрират антиоксидантна активност, предотвратяват коронарна болест на сърцето и някои видове рак и подсилват имунната система. Компонентът в шоколада, отговорен конкретно за тези ползи, е какаото на прах.
Трябва обаче да се има предвид, че шоколадът може да има добавени съставки, като добавена захар, които могат да намалят ползите от консумацията му.
Вино и грозде
• Ресвератролът - мощен антиоксидант, съдържащ се във виното - присъства в люспите на червеното грозде. Няколко проучвания показват, че растителното вещество може да предпази от диабетна невропатия и ретинопатия - състояния, причинени от лошо контролиран диабет.
• Налични са и доказателства, че ресвератролът облекчава горещите вълни и промените в настроението, свързани с менопаузата, и подобрява контрола на кръвната захар.
• Кверцетинът - друг флавоноид, който се съдържа в гроздето - е естествено противовъзпалително средство, което изглежда намалява риска от атеросклероза и предпазва от увреждания вследствие на високи нива на холестерол.
Други суперхрани
Набиращите популярност суперхрани включват:
• спирулина;
• синьо-зелени водорасли;
• чесън;
• метличина;
• цвекло;
• куркума;
• бразилски орех;
• ечемик.