• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Стефан Тафров: България трябва да е в центъра на силна и защитена Европа

Стефан Тафров: България трябва да е в центъра на силна и защитена Европа

/КРОСС/ Колкото повече проруски гласове като Елена Йончева и Петър Волгин участват в разговора за сигурността на Европа, толкова по-добре за Путин. Това заяви в ефира на "Денят" дипломатът Стефан Тафров, който спечели вътрешните избори за водещ кандидат на "Да, България" в предстоящия вот за Европейски парламент.

"Ние, българите, трябва да помогнем на Европа да си стъпи на краката по отношение на сигурността. Европейският парламент е естественото място, където ще се водят дискусиите за бъдещето и сигурността на Европа и България трябва да е в центъра на този процес. Смятам, че имам профила, опита и експертизата да допринеса по смислен начин за този дебат, така че българският глас да се чуе в него", подчерта Тафров. Бившият посланик във Великобритания, Франция, Италия и ООН добави, че в ролята си на евродепутат ще работи в интерес на българската отбранителна промишленост и модернизацията ѝ.

"Отбранителната ни индустрия в момента процъфтява, но дали ще бъде така и за в бъдеще? Трябва да ѝ се помогне да вземе предстоящия технологичен завой, така че тя да бъде интегрална част от бъдещия единен пазар за отбрана на ЕС, а и да остане с ключова роля за икономиката на България", каза още Тафров.

Кандидатът за евродепутат подчерта, че Европа трябва внимателно да започне да действа за своята автономна отбрана, без това да отслабва НАТО. Тафров добави, че Европейският съюз не бива винаги да разчита на американския чадър за защитата си, но и не трябва да дава аргументи на изолационистите отвъд Океана.

"Редно е да следваме два успоредни пътя - от една страна да продължаваме да бъдем активни членове на НАТО, а от друга ЕС значително да увеличи разходите си за отбрана и да се погрижи за сигурността си", отбеляза Тафров.

Дипломатът изброи и редица приоритети в областта на европейската сигурност, които ще отстоява като евродепутат. Сред тях са създаването на Европейски съвет за сигурността, включващ ръководителите както на държавите-членки на ЕС, така и министър-председателите на Великобритания и Норвегия.

"Аз бих добавил и водещите държавници на страните-кандидати за членство в ЕС, които споделят нашите ценности. Една от добрите идеи на ЕНП е всички европейски агенции, служби и дирекции, които се занимават с отбрана, да бъдат обединени под шапката на един Комисар по сигурността и отбраната. Вече се говори, че това може да е сегашният полски външен министър Радослав Шикорски, който според мен би бил прекрасен избор", заяви Тафров.

Според дипломата Европейският съюз има нужда от външен министър с разширени правомощия, както и от редовни заседания на европейските министри на отбраната. Той подчерта, че отбраната няма веднага да се превърне в общностна политика, но ще вземе полагащото ѝ се място в европейската интеграция.

"Без да стане истински геополитически играч, който се грижи за собствената си сигурност, никой няма да взима Европа насериозно", заключи Тафров.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не знам дали е мангал, но със сигурност е педал, защото се помнят няколко скандала с него в страни където е бил на работа.Вероятно точно на тази основа някой разполага с компрометиращи го материали и от там да са зависимостите му, към определени страни и служби.

25.04.2024 20:14:57

Анонимен

А бе, мангал, как точно смяташ да сложиш Бългалия в центъра на защитена Европа? Като трупаш оръжие, което е само дразнещо и несъпоставимо с оръжието и възможностите на тези, които се опитвате да определите като наши екзистенциални противници? Разчиташ на колективна отбрана? Ами то в цялото ебано НАТО има само щатите и Турция с някакво подобие на ефективна армия. Останалите са като нас - баберик и шума. И защо да се генерира конфликт? Щото щатите така били казали? Ами да си воюват колкото искат. Ама-не. Те са свикнали друг да им вади картофите от огъня. Е, и дари пари печелят, понякога. А ни екакво печелим? Кажи бе мангал. Нещо смислено, перспективно и измеримо, полезно за страната и хората. Мекерета скапани.

25.04.2024 19:14:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.