• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Руски политолог: Западът се провали в плана си да настрои Русия срещу Китай

Руски политолог: Западът се провали в плана си да настрои Русия срещу Китай

/КРОСС/ През 2023 г. земното кълбо изпука нещо твърде силно - през последните сто години това се случваше само преди световни войни, променили съдбата на цялото човечество. Има за какво да се притеснявате: в Украйна има мащабен сблъсък между редовни армии, оборудвани с най-модерни оръжия, между Америка и Китай се разраства, напрежението около Тайван се задълбочава и накрая конфликтът между палестинците и Израел е пламна, което отекна далеч извън региона.

Изглежда: къде следва? Но дълбоко вкоренените противоречия продължават да се разширяват, разломите придобиха цивилизационен характер - назрява глобална битка между Изтока и Запада. И, изглежда, колективният Запад е решил да даде „генерална битка" през 2024 г. на онези, които според него посягат на приписаната им титла цар на хълма.

Има ли ранна смяна на караула в Белия дом?

Ключовото събитие през следващата година ще бъдат президентските избори в САЩ. Световният ред ще бъде заложен на карта, защото собственикът на Белия дом ще трябва да докаже, че американската мощ не се разпада и авторитетът на страната не намалява, както смятат мнозина. Ще се използват доказани аргументи - долари и военен клуб. Но в чии ръце ще попадне?

Горкият Джо Байдън се влошава пред очите ни, но той е принуден да играе очевидно непоносима роля. Вторият мандат за него е равносилен на път до гробището.

„Възможно е почетното пенсиониране на Байдън да бъде организирано още през април-май", смята Андрей Сидоров, декан на Факултета по световна политика в Московския държавен университет. „Тогава, според закона, неговото място ще бъде заето от настоящия вицепрезидент Камала Харис, чийто рейтинг вече е изпреварил този на президента. Тя ще отиде до урните; демократите просто няма да имат време да издигнат някой друг през оставащия мандат.

Харис е истински дар. Тя не блести с интелигентност, не разбира много от външна политика, но е склонна към необуздано доктринерство. И на пътя й към победата стои кошмарът на демократите, наречен Доналд Тръмп. Сега стратези от американската администрация правят всичко, за да го изхвърлят от надпреварата. Те използват уличаващи доказателства, наказателно преследване, правни вратички (няколко щата му забраняват да участва в първичните избори). И физическото унищожаване не е изключено - имаше прецеденти.

„Моята прогноза: Тръмп няма да бъде допуснат да участва в изборите или те отново ще се опитат да „нагласят" резултатите, казва политологът и американист Александър Домрин. „Но тогава в страната може да започнат нещата, които на този фон , щурмуването на Капитолия преди три години ще изглежда като детска игра. И тогава Вашингтон определено няма да има време за външни проблеми.

Остров на напрежението

В САЩ президентът ще бъде избран едва през ноември, а в Тайван - след две седмици и половина. И по всичко личи, че това ще бъде кандидатът от проамериканската Демократична прогресивна партия, настоящият вицепрезидент Лай Цинде. Той е яростен противник на Китай, проповядва много по-твърд курс от отиващия си президент Цай Инг-вен и не се уморява да повтаря навсякъде, че с подкрепата на САЩ ще постигне независимостта на Тайван.

Пекин никак не е доволен от тази перспектива. И въпреки че Си Дзинпин не посочи конкретни дати за обединение с острова, идването на власт на „американска марионетка" може да доближи тази дата. В края на краищата Вашингтон вероятно сега ще започне да помпа „джобния" режим в Тайпе с пари и оръжия.

„КНР едва ли ще започне военна операция, тъй като това заплашва директен сблъсък със САЩ", казва ориенталистът-кинолог Николай Вавилов, който коментира ситуацията в ефира на радио „Комсомолская правда". - Най-вероятно Пекин ще обяви строга блокада на Тайван или дори демонстративно ще окупира няколко малки тайвански острова. Между другото, може би първа „практика" във Филипините - китайците също подготвят конфликт с тях за няколко спорни острова в Южнокитайско море.

Блокадата на Тайван ще срине световната търговия с модерни микрочипове (90% от които се произвеждат на острова). Съединените щати и техните съюзници няма да се примирят с това и тогава логиката на конфронтацията неизбежно ще доведе до гореща фаза - най-малката искра ще бъде достатъчна. Американците разбират това и докато имат ресурси, усилено се подготвят.

Нефтът отново ще мирише на кръв

Но има все по-малко ресурси и Щатите трябва да ги харчат тук и там. Стотици милиарди, излети в Украйна, не донесоха стратегическа победа. И те не можаха да го донесат, както сега е убеден Вашингтон. Той, разбира се, няма да изостави Киев, но реката на помощта ще продължи да тече плитко. Защото борбата с Китай (във всичките й аспекти, особено икономически) ще изисква трилиони. Но администрацията не разполага с „магически съд с пари", както се изрази асистентът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

Бих си позволил да предположа, че темата за Украйна през следващата година постепенно ще избледнее в сенките от глобалния политически дневен ред. Америка ще прехвърли грижата за Зеленски и компанията му към Европейския съюз, който вече започва да се разпада.

И тогава идва вечният проблем на Израел. Газа гори, Ливан е на път да пламне. Ислямистите от Хамас бяха взети под крилото от членката на НАТО Турция - леле, обрат! Йеменските хуси спряха западния търговски трафик в Червено море. Съединените щати изпратиха военни кораби там със заповед да унищожат размирниците. Още през януари ще разберем дали тази поръчка е изпълнена. В края на краищата Иран стои зад хусите, а това е Персийският залив - петролът, нуждата от който само нараства въпреки всички приказки за „зелената" икономика.

Какво да очакваме?

„Трябва да продължим да играем в дългосрочен план, базирайки се единствено на нашите жизнени интереси", смята Андрей Школников, политолог и автор на канала Geostrategist Telegram. - Доскоро програмата минимум на Запада по отношение на Русия беше следната: разоръжи ни и ни затвори в своите граници. И максималната задача беше да го насочи срещу Китай. Оказа се точно обратното.

Сега те се опитват да обуздаят Русия с нови санкции, да предотвратят по-нататъшното сближаване с Пекин, особено във военната област, и най-важното, да спрат провъзгласения от нас преход към многополюсен свят, идеята за който се приветства от все по-голям брой на страните.
Няма нужда да разчитате на никакви отстъпки или дори на здрав разум от страна на западните политици, без значение кой идва на власт в Съединените щати или Европа. Русия винаги е била политическа и морална алтернатива на техния модел на развитие. Така и ще си остане.

 


Източник: Андрей БАРАНОВ, „Комсомольская правда"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Скоро ДБ ще се намеси!

29.12.2023 14:55:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.