• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Китай е изпратил 21 самолета и 5 военни кораба към Тайван

Китай е изпратил  21 самолета и 5 военни кораба към Тайван


/КРОСС/ Китайската народноосвободителна армия (НОА) е изпратила 21 самолета и пет военни кораба в Тайван, съобщи министерството на отбраната на острова, предава РИА Новости.

„Към 17:00 на 17 август тайванските въоръжени сили регистрираха активност на 21 самолета и пет кораба в морето и въздушното пространство близо до Тайван", казаха те.

Отбелязва се, че пет самолета са пресекли така наречената „средна линия" на Тайванския пролив, включително два изтребителя Су-30, два J-11 и един самолет за електронно разузнаване Y-8.

Тайван изпрати въздушен патрул за наблюдение на ситуацията, издаде предупреждения по радиото и разположи зенитно-ракетни системи, според агенцията.

По-рано в Тайван пристигна делегация от американски конгресмени, водена от сенатор Ед Марки. Беше съобщено, че делегацията ще се срещне с високопоставени тайвански служители, за да обсъдят отношенията между САЩ и Тайван, регионалната сигурност, търговията и инвестициите, глобалните вериги на доставки, изменението на климата и други важни въпроси от взаимен интерес.

След това говорителят на китайското министерство на отбраната У Циен каза, че китайската армия отново провежда военни учения и патрулира около Тайван в отговор на тайното споразумение между Тайпе и Вашингтон.

Посещението на американски политици допълнително засилва напрежението около Тайван, което вече се увеличи на фона на скорошното посещение на острова на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Тя стана най-високопоставеният американски служител, посетил Тайван през последните 25 години. Пекин протестира и отвърна на Вашингтон, като проведе учения край бреговете на острова, обяви санкции срещу Пелоси, нейните роднини и два тайвански фонда и наложи търговски ограничения. Китайското външно министерство постави отговорността за всички възможни негативни последици от посещението на Пелоси във Вашингтон и Тайпе.

Китай не признава суверенитета на Тайван, смята го за своя провинция и категорично се противопоставя на всякакви контакти между Тайпе и официални лица и военни от други страни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.