• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Фондът на фондовете гарантира кредити за социални и стартиращи предприятия

Фондът на фондовете гарантира кредити  за социални и стартиращи предприятия

УниКредит Булбанк ще отпуска заеми до 50 000 евро за срок до 10 години

/КРОСС/ Социални и стартиращи предприятия ще могат да получават микрокредити при облекчени условия, гарантирани от Фонда на фондовете (ФнФ). Избраният чрез обществена поръчка посредник - УниКредит Булбанк, ще отпуска заеми до 50 000 евро или тяхната равностойност в левове с максимален срок 120 месеца. Средствата ще могат да се използват за инвестиционно и оборотно финансиране.

Кредитната институция сключи с ФнФ споразумение за гаранции на стойност 5 млн. лв.. Очаква се на базата на гаранционното покритие банката да отпусне микрокредити със собствени средства на обща стойност 25 млн. лв. Гаранцията от ФнФ покрива 80% от кредитния риск на банката по всеки индивидуален микрокредит до достигане на таван на загубите от 25% по гарантирания портфейл.

Чрез финансовия инструмент „Портфейлна гаранция с таван на загубите за микрокредитиране" ФнФ ще улесни достъпа до финансиране на стартиращи и на социални предприятия, които трудно получават заеми от банките. Причина е високият им рисков профил - липса на финансова история, неблагоприятна кредитна история, недостатъчни приходи и възможност за обезпечение или други негативни фактори. С такива кредити могат да реализират своите бизнес идеи също предприемачи от уязвими групи като лица с увреждания, безработни повече от шест месеца и младежи до 29-годишна възраст.

Заемите ще се отпускат при облекчени условия - по-нисък лихвен процент, по-малки изисквания за обезпечения, възможност за гратисен период.

Финансовият инструмент „Портфейлна гаранция с таван на загубите за микрокредитиране" е поредният продукт на ФнФ, осигурен със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд и Инициативата за младежка заетост. Той ще се изпълнява наред с действащите и в момента финансови инструменти за микрокредити със споделяне на риска, отпускани от Първа инвестиционна банка, „Микрофонд" АД и „Сискредит" АД.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.