• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Bloomberg: Лидерите на ЕС пред изпитание – има ли „безболезнен изход“ от енергийната криза

Bloomberg: Лидерите на ЕС пред изпитание – има ли „безболезнен изход“ от енергийната криза

/КРОСС/ Основната задача на лидерите на ЕС тази зима ще бъде да предадат на населението "суровата истина, че няма безболезнен изход" от енергийната криза, без да загубят доверието на 450 милиона души. Това мнение изрази във вторник Bloomberg.

В него се посочва, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще "се изправи пред тест за лидерство" тази седмица, когато разкрие план за това как 27-те страни от ЕС "ще оцеляват през зимата без руски газ". Тази зима те ще трябва да направят жертви, да намалят потреблението на електроенергия с 10-15%, да споделят разходите и да увеличат максимално доставките на неруско гориво.

Освен това страните от ЕС вероятно ще трябва да увеличат финансовата помощ за нуждаещите се чрез увеличаване на съвместните заеми на ниво ЕС, както и да се откажат от някои от собствените си интереси в енергийния сектор, като продължат да използват германските атомни електроцентрали и холандския газови местонахождения. Всеки източник на енергия има значение, когато предприятията са заплашени от затваряне, а домакинствата „треперят от студ“, подчертава Bloomberg.

Вземането на подобни решения ще изисква силно политическо лидерство, убедена е агенцията. При отсъствието на високопоставените гласове на бившия германски канцлер Ангела Меркел и италианския премиер в оставка Марио Драги, фон дер Лайен може да поеме тази роля.

Bloomberg отбелязва, че въпреки че последното проучване на общественото мнение, проведено от социологическата служба Евробарометър през юни-юли, показва, че все още европейските граждани подкрепят предоставянето на помощ на Украйна и поддържането на антируските санкции,  но тази подкрепа значително е намаляла в сравнение с март-април. Причината за това беше рязкото увеличение на цените на електроенергията, което не предвещава нищо добро в навечерието на зимата, през която ЕС ще се нуждае от солидарност по въпроса за намаляване на потреблението на електроенергия и единство по отношение на антируските санкции.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.