• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Фестивалът на монодрамата „Solo act” започва на 2 април

Фестивалът на монодрамата „Solo act” започва на 2 април

/КРОСС/ От 2 до 7 април Габрово ще бъде домакин на Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“. Това е осмото издание на театралния празник, който вече е с ново име, но всъщност е наследник на досегашния фестивал на спектаклите за един актьор „BGMOT“. Организатор е Драматичният театър „Рачо Стоянов“.

Осмото издание трябваше да се проведе още през 2020 година, но заради пандемията беше отложено за следващата година, а след това – пак заради пандемията, беше насрочено за април 2022-а.

Официалното откриване е на 2 април от 18 часа с моноспектакъла „Аз победих” на актрисата Мартина Пенева. Постановката по пиесата на Ярослава Пулинович е дело на Ана Батева.

Същата вечер, от 20 часа, ще започне авторският спектакъл на Камен Донев „Лекция № 3: Възгледите на един учител за силата на словото“.

Фестивалният афиш включва 11 представления на театри от цялата страна, както и два чуждестранни спектакъла от Украйна и Косово.

Моноспектакълът „Сънищата на Хамлет” на актьора Ментор Зубераж от Косово ще се играе на 5 април от 18 часа.

Спектакълът „Изповед“ е на актьора Андрей Карай от Драматичния театър в град Николаев (Украйна). Представлението ще се състои на 4 април от 18 часа на видеозапис, тъй като заради войната в Украйна Андрей Карай не може да присъства лично, разказа в „Артефир” Петко Койчев, директор на Габровския драматичен театър „Рачо Стоянов”.

„Все пак решихме да излъчим спектакъла като жест към  нашите приятели, тъй като ние сме побратим-театър с Николаевския академичен театър.

Когато взехме това решение, все още нямаше бежанци в Габрово, но седмица след това тук се появиха актриси, певици, музиканти от Николаевския академичен театър и ние взехме решение – щом имаме този ресурс, бихме могли да ги поканим, първо – за да се откъснат по някакъв начин от тази тежка действителност, в която в момента са вкарани, и второ – какво по-хубаво от това те да подкрепят собствената си държава чрез един малък концерт, който да изнесат преди излъчването на спектакъла”.

Всички средства от продажбата на билети за „Изповед“ ще бъдат предоставени благотворително на бежанците от Николаевския театър, намерили убежище в Габрово.

От Габровския театър пускат в продажба онлайн и специален билет за подкрепа на същата група бежанци. Той ще е на стойността на билета за представлението „Изповед“, но ще бъде без ред и място, в случай че има желаещи да подкрепят актрисите от Николаев, но нямат възможност да присъстват на събитието.

Фестивалът „Soloact” е с конкурсен характер и ще присъди награди в пет категории – за най-добри актьор и актриса, най-добър режисьор, сценограф, композитор и спектакъл.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.