• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Култови мюзикъли на сцената на Софийския фестивал на музикалния театър

Култови мюзикъли на сцената на Софийския фестивал на музикалния театър

/КРОСС/ Феновете на мюзикъла, в рамките на Софийския фестивал на музикалния театър (от 25 юни до 10 юли) ще гледат три култови заглавия от българския и световния мюзикъл:

26 юни - „Клетниците", Софийска опера и балет;

3 юли - „Коса", Варненска опера;

4 юли - „Криворазбраната цивилизация", Музикално-драматичен театър Велико Търново.

Фестивалът, учреден от Музикалния театър, се провежда с подкрепата на Столична община.

Хитовият мюзикъл „Клетниците" на Софийската опера и балет ще бъде представен на 26 юни от 19:00 часа в рамките на Софийския фестивал на музикалния театър. Единствено той ще се играе на сцената на Софийската опера, всички останали спектакли от фестивала ще са на специално изградена лятна сцена в Парк Военна академия с начало 20:00 часа.

Мюзикълът „Клетниците" се играе повече от 30 години и е гледан от над 65 милиона зрители по цял свят. Музиката на Клод-Мишел Шьонберг и текста на Ален Бублил пресъздават революционния устрем във Франция,описан в едноименния роман на Виктор Юго.

Ансамбловата мощ и емоционалните внушения са марката на спектакъла на Софийската опера в режисьорската версия на Пламен Карталов. Диригент е Игор Богданов, сценографията е дело на Ханс Кудлих, художник на костюмите - Лео Кулаш. Участват солисти, оркестър и ансамбъл на Софийската опера и балет.

Легендарният рок мюзикъл „Коса", постановка на Държавна опера Варна, ще бъде представен на 3 юли в рамките на първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър. Гостуването е само два дни след премиерата в морската столица. Режисьор е Борис Панкин, диригент - Страцимир Павлов, хореограф - Анастасия Неделчева, сценограф - Иван Токаджиев.

В главните роли гледаме: Мариан Бачев (ДЖОРДЖ БЪРГЪР), Виктор Ибришимов (КЛОД ХУПЪР БУКОВСКИ), Нора Караиванова (ДИОН), Алексндър Георгиев (УУФ БАШЪМ). Сред звездите на спектакъла е солистката на Музикалния театър Десислава Николова (ШИЙЛА ФРАНКЛИН). Участват оркестърът и балетът на Държавна опера Варна.

Създаден през 1967 година от безработните актьори Джеръм Рагни и Джеймс Радо и композитора Галт МакДърмот, "Коса" е сред десетте най-успешни мюзикъли за всички времена. Това е първият мюзикъл, композиран изцяло в стила на рок музиката и така дава началото на нова тенденция в жанра.

"Коса" пленява света не само с рок звученето си, но и с вълнуващото усещане за свобода и бунт срещу статуквото.

На 4 юли на сцената на фестивала в Парк „Военна академия" ще се насладим на колоритния спектакъл „Криворазбраната цивилизация" на Музикално - драматичен театър, Велико Търново. Мюзикълът е създаден по оригиналния текст на Добри Войников и музиката на Дечо Таралежков, която е на фолклорна основа. Търновският театър е първият в България, който поставя на сцена заглавието след появата на култовия телевизионен вариант на режисьора Хачо Бояджиев от 70-те години на миналия век. Той е останал не само в Златния фонд на БНТ, но и в сърцата на поколения българи.

Драматургичният конфликт в „Криворазбраната цивилизация" се изгражда по линия на противопоставянето на родно и чуждо, а комичните ситуации в спектакъла осмиват псевдо европейските маниери, забелязани и колоритно описани още от Добри Войников. В търсенията си да внушат посланията на времето и епохата, авторите на спектакъла правят препратки и към днешния ден.

В постановъчния екип на „Криворазбраната цивилизация" участват гост-режисьорът Борис Дюлгеров, който е автор и на сценария, сценографът на театъра Лидия Къркеланова и диригента Васил Вълчев. Хореографията е дело на Катя Богданова, хормайстор е Яница Брънзелова. „Криворазбраната цивилизация" е съвместна продукция на музикалния и драматичния отдели, в него участват оркестърът, хорът и балетът на театъра. В главните роли гледаме звездите от трупата на Търновския театър: Миряна Калушкова (ЗЛАТА), Виктор Терзийски (ХАДЖИ КОСТА), Полина Петкова (АНКА),Силвия Шекилова (МАРИЙКА), Диана Кюркчиева (БАБА СТОЙНА), Йордан Чейреков (ДИМИТРАКИ), Милен Иванов (МАРГАРИДИ), Георги Гърланов (МИТЬО), Ивайло Цачев (ГЕОРГИ), Цветомил Йорданов (ПЕНЧО), Георги Тодоров (РАЙЧО), Силвия Шекилова (СЕЛЯНКА).

Оркестър, хор и балет на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов" Велико Търново.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.