• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Световен театър в София 2020 - дигитална селекция на театрални спектакли

Световен театър в София 2020 - дигитална селекция на театрални спектакли

/КРОСС/ Платформата Световен театър в София 2020 предстои от 13 до 24 ноември. Този път изданието ще бъде изцяло дигитално. Платформата предлага дигитална селекция на театрални спектакли, очертаващи естетическия профил на европейската сцена през последните две десетилетия. Всички спектакли са достъпни на viafest.org.

"Много се радваме, че след известно забавяне Световен театър в София ще се проведе. Знам, че театърът е изкуство на живото преживяване, но има нещо което е много важно в тази ситуация - да усетим част от една много по-голяма, по-глобална и в известен сисъл по-актуална театрална ситуация", казва Деница Езекиева от организаторите.

По думите ѝ интересното точно в това издание на Световен театър в София е, че има две български заглавия. В специалното дигитално издание тази година има продукции и на български творци, работили в чужбина - „Дом №13" на режисьора Теди Москов с участието на Самуел Финци в Талия театър - Хамбург. Ще бъде показана заснета версия на този спектакъл.
Ще бъде показана и класиката „Лебедово езеро" на Норвежката национална опера и балет, с участието на българския балетист Калоян Бояджиев.
Програмата ще завърши с In memoriam за Димитър Гочев, поставил „Хамлетмашина" от Хайнер Мюлер през 2007 г. и участвал като актьор в този спектакъл на Дойчес театър.

Ще бъдат показани и трите знаменити пиеси на Чехов, на когото тази година честваме 160 г. от рождението - „Чайка", „Три сестри" и „Вишнева градина". Пиесите ще бъдат показани в силни сценични интерпретации от германска, румънска и белгийска продукции.

В програмата се показват различните лица на театъра днес - и спектакли върху класически и съвременни текстове, и театралната антропология на Еуженио Барба, и политическият театър на Мило Рау, и разширяващите се територии на театралността при съвременния балет, а също при съвременния цирк.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.