• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Археолози открили най-големия театър на древна Тракия

Археолози открили най-големия театър на древна Тракия

/КРОСС/ Руини на голям амфитеатър са открили турски археолози по време на разкопки в древния град Перинтос. Според изследователите това е най-големият театър на древна Тракия в историята на изследването. Както съобщава Hurriyet Daily News, археолозите се затрудняват да определят точните размери на театъра, тъй като разкопките все още продължават. Въпреки това, както отбеляза ръководителят на разкопките проф. Зейнеп Кочел Ердем, вече може да се каже със сигурност, че този театър е най-големият известен театър в Тракия. По предварителни оценки размерите му са 90 на 130 метра.

Коя е най-древната цивилизация в света? Учените спорят - коя от древните цивилизации е най-древна? Ако преди отговорът е бил очевиден, то днес има няколко съперници за т... Прочети повече „Това е най-големият известен театър в древните градове на Тракия - казва Ердем. - Неговата важност се заключава в това, че той се явява едно от най-престижните здания в града и най-важният и най-големият театър в турска Тракия. Въпреки че стъпалата и пейките все още са скрити под земята, надяваме се скоро да успеем да ги разкопаем." Разкопките ще отнемат много време, но археолозите не бързат, въпреки че мястото, което проучват, се предполага да бъде използвано за модерно строителство.

Ердем отбелязва още, че театърът се е намирал в най-престижната част на древния Перинтос. Той е бил голям и проспериращ град през елинистическия и след това през римския период. "Акрополът обхваща много голяма площ - казва Ердем. - Горната част на града е дълга 1,5 километра и широка 500 метра. Има огромни монументални структури, обществени сгради на града и театърът е една от тях." Според археолозите разкопките на театъра може да отнемат 5-6 години. Изследователите планират да започнат разкопки и на стадион, чиито останки бяха открити наскоро в близост до театъра.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.