• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Васил Василев: Искам да превърна Народен театър в място за конкуренция

Васил Василев: Искам да превърна Народен театър в място за конкуренция

/КРОСС/ Важните функции на един директор са да може да предостави възможност на режисьорите и на трупата да творят на спокойствие и неограничено. Искам да превърна Народен театър в място за конкуренция. Това каза директорът на Народния театър Васил Василев в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Сред мисиите на Народния театър са да работи още по-активно със зрителите и с други институции. „Направихме един курс на обучение съвместно със Софийския университет - „Театър и философия". В рамките на четири месеца нашият театър беше отворен за студентите от Софийския университет „Филология" и „Философия", които се запознаваха с драматургия, с работа в театър, правиха анализ, което ни даде възможност за привличан е наистина на нови публики. Ние започнахме да създаваме едно поколение, което го предизвикахме да започне да пише драматургия", обясни директорът на Народния театър.

В годината, в която честваме 120 години от основаването на Народен театър „Иван Вазов", театърът подготвя два мащабни спектакъла - „Моби Дик" на Диана Добрева и „Венецианският търговец" на Явор Гърдев. „Премиерата на „Моби Дик" е на 11 и 12 февруари. Това ще бъде един епичен, мащабен, невиждан спектакъл за българската театрална действителност. Диана Добрева е единственият български режисьор, който участва в театралната олимпиада. Това е спектакъл, който ще вникне в душата, в преследването, в търсенето. В спектакъла са вплетени всички видове изкуства - танцово, визуално, театрално. Наистина красота!", разказа Васил Василев.

Премиерата на „Венецианския търговец" е през май.

Директорът на Народния театър подчерта, че екипът му прави всичко възможно той да бъде добре позициониран на европейската и световната карта. „Тази тенденция да развием българските режисьори и после да ги приобщим към европейските ни дава възможност да ни обърнат още повече внимание. В края на февруари правим едно събитие за Народен театър „Иван Вазов" - мини витрина, в която ще представим петте си емблематични спектакъла „Бурята", „Моби Дик", „Нора", „Орфей", „Хага", пред европейски и световни театрални селекционери. Ще присъства театрална журналистика от Европа, която да отрази това, което правим на нашата сцена, и да можем по-лесно и достъпно да се позиционираме на европейската карта. Предстоят ни три заложени фестивала, в които ние ще участваме - Шекспировият фестивал в Крайова с „Бурята", Нора ще участва в Северна Македония на фестивал. Ние сме отворени в момента към света", заяви Василев.

На 24 и 26 януари Народният театър изнесе две представления на „Хага" режисьора Галин Стоев в Тулуза. „Невероятни емоции, невероятни отзиви. Най-авторитетните френски медии оцениха нашето представяне на високо ниво. Изключителна режисура на Галин Стоев. Ако имаше награда за екип, „Хага" може би щеше да я спечели", смята Васил Василев.

Посланието на „Хага" е как малкият човек се бори с несгодите, как е принуден да воюва, как е принуден да защитава своя дом. „Тук е човешкото послание, тук е мирът, който търсим. „Хага" е един обикновен спектакъл, който човърка в душата и казва „Не!" на това безумие", посочи директорът на Васил Василев.

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.