• 22 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар

Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар

/КРОСС/ Когато израелски снаряд е поразил най-голямата клиника за лечение на безплодие в ивицата Газа през декември, експлозията е взривила капаците на пет резервоара с течен азот, съхранявани в ъгъл на ембриологичното отделение, предаде Ройтерс.

След като ултрастудената течност се е изпарила, температурата в резервоарите се е покачила и са били унищожени над 4000 замразени ембриона, както и над 1000 проби от семенна течност и неоплодени яйцеклетки, съхранявани в инвитро центъра на клиниката „Ал Басма" в град Газа.

Ефектът от тази единствена експлозия се разпростира много по-далеч - случилото се е пример за невидимите щети, които шестмесечните нападения на Израел са нанесли върху 2,3-милионното население на крайбрежната територия, отбелязва Ройтерс. Ембрионите в споменатите резервоари са били последната надежда на стотици палестински двойки да имат деца, допълва агенцията.

"Ние добре знаем какво тези 5000 живота, или потенциални животи, означаваха за техните родители, както и за бъдещето или за миналото", каза 73-годишният Бахаелдин Галаини, получил образованието си в Кембридж, Великобритания, акушер гинеколог, който създава клиниката през 1997 г.

Най-малко половината от двойките, партньорите в които повече не могат да произвеждат семенна течност или яйцеклетки, за да се създадат жизнеспособни ембриони, вече нямат шанс за дете, каза той.

В отговор на запитване от Ройтерс за инцидента информационното бюро на израелската армия каза, че проучва докладите. Тел Авив отрича преднамерено да е взел под прицел гражданска инфраструктура и обвини бойците на „Хамас", че са ползвали медицински учреждения за свои бази, което „Хамас" на свой ред отрича.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.