• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Предстои появата на хибрид между изкуствен интелект и човек

Предстои появата на хибрид между изкуствен интелект и човек

/КРОСС/ Първите хибриди между човек и изкуствен интелект ще се появи през 2022 година. Това каза директорът на Центъра по компетенции на Националната технологична инициатива "Технологии на машинното обучение и когнитивни технологии" Александър Бухановский за РИА Новости.

По думите му първо ще се появят т.нар. когнитивни "кентаври" или хибридни системи за поддържане на вземане на решения. Машината и човекът ще бъдат на равни начала, а не както е досега - човекът е в ролята на "учителя" за изкуствения интелект.

По този начин човекът и изкуственият интелект ще могат едновременно да проявят силните си качества (човекът - интуицията, машината - бързото действие и безусловната памет. 

Тези технологии ще бъдат необходими в ситуации, когато задачата е сложна за възприемане от човека. 

След това ще се появи т.нар. генеративен дизайна на социотехнически системи за задачи с автоматично проектиране, когато трябва да се създаде цифрово описание на обекта от реалния свят, съответстващ на априорни изисквания. 

Може да се очаква, че в бъдеще изкуственият интелект ще може да проектира производствена линия заедно с изисквания към персонала, графика им на работа и др.

 Следващата тенденция ще бъдат композитните технологии на автоматично машинно обучение за "разбиране на от страна на човек на нечовешка логика."

Предстои появата и на аватаро-подобни технологии.

 "Под цифрови аватари сега често се разбира набор от данни, характеризиращи конкретен човек в кибер пространството... Но това разбиране е "безжизнено", тъй като липсва обратна връзка - "осъзнаване" от страна на аватара на резултатите от взаимодействието с кибер пространството.", поясни Александър Бухановский.

За да бъде продуктивен този подход, а аватарът да може да се самообучава и развива са необходими т.нар. метакогнитивни информационни технологии, които възпроизвеждат реакцията на човека на подобни взаимодействия. 

Тези технологии могат да породят цял набор от приложими решения, свързани с аватарите. Например - "цифров инквизитор", позволяващ на ползвателя си уверено да съществува дори във "фейкови вселени" или "ловец на глави", способен по цифрова следа да "изчисли" висококвалифицирания специалист (който не смята да се откаже от работата си) и да му направи предложение, от което вероятно няма да може да се откаже.

По този начин внедряването на аватаро-подобни технологии би трябвало да доведе до по-голяма персонификация и индивидуализация на системите на изкуствения интелект.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.