• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Без текила в Русия заради нов регламент за безопасен алкохол

Без текила в Русия заради нов регламент за безопасен алкохол

/КРОСС/ Проблеми с продажбата на текила могат да възникнат в страните от Евразийския икономически съюз (ЕАЕС), който включва Русия, Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан, след влизането в сила на техническия регламент за безопасността на алкохолните напитки. Мексиканските власти поискаха от Руската федерация да подкрепи изменението на документа, съобщава вестник „Ведомости", като се позовава на копие от писмото.

Пояснява се, че посланикът на Мексико Норма Пенсадо се е обърнала към руския вицепремиер Алексей Оверчук с молба да включи понятията „текила" и „мескал" в техническите регламенти на ЕАЕС. Дмитрий Петров, директор по корпоративни отношения в Diageo Източна Европа (сред нейните марки текила са Don Julio и Casamigos), обясни, че документът установява изискване за съдържанието на метанол в алкохолните напитки: по отношение на безводен алкохол, той трябва да бъде не повече от 0,05%... В същото време, според мексиканския стандарт, въз основа на който се произвежда текила, допустимото ниво на метанол в него варира от 0,03 до 0,3%.

Според вестника мексиканското правителство е загрижено за липсата на регулиране на текилата и мескалата в техническите регламенти. Представителят на Оверчук отбеляза, че загрижеността на мексиканската страна вече е насочена към вниманието на руските партньори в ЕАЕС. Той припомни, че на заседание на 3 ноември членовете на Съвета на Евразийската икономическа комисия (ЕИО) са се съгласили да отложат влизането в сила на техническия регламент за една година - до 1 януари 2022 г. По думите му на руската страна е възложено да внесе проектоизменения в документа до 30 април следващата година. Досега проектът за промени не е бил внесен в ЕИО, заяви представителят на комисията.

Представителят на Министерството на финансите потвърди получаването на писмото; то е в процес на разглеждане. Говорител на мексиканското посолство отказа да коментира информацията на вестника и искането до правителството.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.