• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

"Телеграм" се подчини на руския медиен регулатор и премахна опозиционен сайт на Навални

"Телеграм" се подчини на руския медиен регулатор и премахна опозиционен сайт на Навални

/КРОСС/ Месинджърът "Телеграм", който по-рано беше обявил, че няма да се подчини на разпореждането на руските власти да блокира сайт на руския опозиционер Алексей Навални, днес премахна сайта, предаде Франс прес.

В понеделник руският телекомуникационен медиен регулатор поиска да бъде блокирано приложение - автоматизиран сайт (бот), чрез което избирателите получаваха напътствия как да гласуват срещу кандидатите на Кремъл на парламентарните избори през тези почивни дни.

"Епъл" и "Гугъл" незабавно се съобразиха с тези разпореждания, а Навални ги обвини, че "отстъпват пред изнудването на Кремъл".

Почти никой от противопоставящи се на руския президент Владимир Путин кандидати не беше допуснат до участие в парламентарните избори. Затова привържениците на Навални избраха стратегията за "умно гласуване", тоест подкрепяне на кандидат, често комунист, който има най-големи шансове да постави в затруднение кандидата на управляващата партия "Единна Русия".

Специалното приложение даваше информация за кой от конкурентните кандидат да се гласува във всеки избирателен район на парламентарните избори, а и на десетките местни и регионални избори, които се произвеждат паралелно.

В миналото този подход имаше известен успех, особено в Москва през 2019 г. Но с изчезването му от "Телеграм", който е особено популярен в Русия, приложението вече не е достъпно за тези, които биха искали да гласуват срещу кандидатите на Кремъл.

Приложението бе блокирано, след като "Телеграм" обяви, че "ще ограничи функционирането на ботове, свързани с предизборната кампания". Основателят на "Телеграм" - руснакът Павел Дуров, каза, че ще последва примера на "Епъл" и "Гугъл", които определят правилата на играта за създателите на месинджъри. Но същевременно посочи, че "фактът, че "Епъл" и "Гугъл" приемат да блокират приложения, създава опасен прецедент, който ще се отрази на свободата на словото в Русия и по света".

След изчезването на приложението от "Телеграм" привържениците на Навални публикуваха в Туитър линкове към "Гугъл докс", препоръчващи кандидати, защото това беше единственото средство, които им бе останало.
Парламентарните, местните и регионалните избори в Руската федерация започнаха вчера и продължават до утре вечер.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Къде ще ходят...

18.09.2021 20:53:25

чака

И макя ти не се страхува /често го цунка/

18.09.2021 17:03:48

Голям е страхът на Путкин от народът си.

18.09.2021 15:30:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.