• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Ролята на терапията с кислород в борбата с рака

Ролята на терапията с кислород в борбата с рака

/КРОСС/  Ракът е водеща причина за смърт в световен мащаб, причинявайки почти 1 на всеки 6 смъртни случая (към 2020 г.). През последните години в раковата профилактика и лечение все повече навлиза интегративният подход, който включва не само конвенционалните методи като химиотерапия и лъчева терапия, но и алтернативни и допълващи терапии, които подпомагат тялото в борбата с тази коварна болест. Терапията с кислород в HBO Medical Support Center предоставя както интегративна подкрепа за намаляване на страничните ефекти от конвенционалното лечение на рак, така и ефективна профилактика.

 Интегративен подход в раковата профилактика и лечение

Интегративната ракова медицина, известна още като интегративна онкология, включва използването на широка гама от терапии за профилактика и лечение на рака: кислородна терапия в барокамера, озонова терапия, фотобиомодулация, водородна терапия и интравенозно приложение на куркумин и витамин С. Докато стандартната грижа се фокусира върху неотложността на елиминирането на раковите клетки, допълнителните терапии се опитват да противодействат на причинителя и да насърчат вродената способност на тялото да се самолекува.

Комбинирането на традиционното лечение с подходящи допълващи терапии дава възможност за индивидуален и цялостен подход за подобряване на пътуването на пациента към изцеление и здраве. Интегративната грижа е важна, защото с нейна помощ може да се постигне намаляване на страничните ефекти и токсичността от конвенционалното лечение на рака.

Роля на хипербарната кислородна терапия

Д-р Ото Варбург, носител на Нобелова награда, е убеден, че „основната причина за всички дегенеративни заболявания е състояние, наречено хипоксия, недостиг на кислород на клетъчно ниво." Ето защо хипербарната оксигенация (дишане на 100% кислород в камера под налягане) се използва от векове за подобряване или лечение на нарушения, включващи хипоксия и исхемия. Тази терапия увеличава количеството на разтворен кислород в плазмата и съответно на кислорода, доставян до тъканите.

Кислородът е от съществено значение за клетъчното дишане и за повишаването на активността на митохондриите - и двете критични за здравето на клетките. Благодарение на повишените нива на кислород, клетките генерират повече енергия под формата на аденозин трифосфат (АТФ). Този процес намалява клетъчния стрес и възстановя нарушените функции на тъканите, борейки се със страничните ефекти на конвенционалното лечение на рака като умора, мозъчна мъгла и невропатия.

Въпреки че в близкото минало хората са се страхували, че обогатеният кислород стимулира рака, реално няма доказателства, че кислородната терапия действа като стимулатор на растежа на туморите, нито пък че увеличава рецидивите. В периода 2004-2012 г. са проведени две систематични проучвания, които са стигнали до извода, че употребата на тази терапия при пациенти със злокачествени заболявания се счита за безопасна. От друга страна, съществуват доказателства, които предполагат, че хипербарното лечение може да има туморно-инхибиращ ефект при някои видове рак. Затова е важно познанията върху ефекта и механизмите при оксигенацията на тумори да продължават да се разширяват.

Съществуват изследвания, които показват, че кислородната терапия може да намали растежа на ракови клетки при някои видове рак, като рак на гърдата. От друга страна, карциномите на шийката на матката и на пикочния мехур изглежда не се повлияват от тази терапия. Проучванията ин витро дават смесени резултати. Наблюдаваните различни видове отговор могат да се отдадат както на различията във видовете ракови заболявания, така и на голямото разнообразие в протоколите за лечение с кислород. Това означава, че е необходимо да се извършат допълнителни изследвания върху механизмите и ефекта от хипербарната оксигенация като самостоятелно лечение или в комбинация с други терапии при определени видове или подвидове рак.

Ползи от терапията с кислород за пациенти с рак

Въпреки нуждата от разширяване на разбирането за това, което се случва по време на оксигенацията на раковите тъкани, има ясни доказателства за благотворния ефект от терапията с кислород при пациенти с рак. Ето някои от известните ползи:

  • Намалява страничните ефекти от конвенционалните терапии при лечение на рак - лъчетерапия и химиотерапия.
  • Усилва ефекта от традиционното лечение на рак. Може да потенцира цитостатичното въздействие на определени лекарства и така да направи химиотерапията по-ефективна. Например увеличава ефекта от интравенозната терапия с витамин С.
  • Ускорява следоперативното заздравяване на рани и предотвратява инфекциите.
  • Стимулира активността на естествените клетки-убийци и може да доведе до регресия на тумора в зависимост от вида на раковото заболяване.
  • Намалява агресивността на определени видове тумори. Отслабва хипоксичните тумори.
  • Намалява умората и подобрява енергията на пациентите и засилва имунната защита.

 

Кислородната терапия в барокамера може да се използва ефективно и при профилактика на рака, защото:

  • намалява възпалителните маркери;
  • нормализира нивата на вътреклетъчния кислород;
  • стимулира клетъчната детоксикация;
  • намалява риска от патогенни тумори;
  • поддържа клетъчните енергийни процеси за оптимална ДНКзащита ивъзстановяване.

Онкологичните заболявания отнемат много животи, но не трябва да бъдат възприемани като присъда. В днешно време има достатъчно висококвалифицирани медици, както и съвременни интегративни подходи в помощ на пациентите, болни от рак. Хипербарната терапия е нов възможен противораков метод, който все по-често се използва заедно с химиотерапията и лъчевата терапия за постигане на оптимални резултати при борбата с коварната болест.

Специалистите от HBO Medical Support Center могат да предоставят повече информация относно характерните особености на терапията в барокамера. В зависимост от диагнозата, стадия на заболяването, степента на засягане на организма и неговото общо състояние се определя точната терапия, която да даде най-добри резултати.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.