• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Васил Терзиев: Делото на Кирил и Методий ни напомня за силата на словото и знанието

Васил Терзиев: Делото на Кирил и Методий ни напомня за силата на словото и знанието

/КРОСС/ Делото на Кирил и Методий ни напомня за силата на словото и знанието, които ни обединяват и ни правят по-силни. Това каза кметът на София Васил Терзиев в словото си за 24 май по време на официалната церемония пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий". Преди това кметът участва в тържественото шествие в центъра на София по повод празника. 

24 май е един от най-светлите и вдъхновяващи празници в нашия календар, ден, в който се гордеем с нашата култура и духовност, отбеляза Терзиев. 

Културата е мостът, който ни свързва с нашето минало и ни води в бъдещето. Книгите, музиката, изкуството - всички те са неотменна част от нашия живот и ни обогатяват духовно, каза кметът. 

„Днес, когато светът се променя толкова бързо, трябва да помним корените си и да се грижим за нашата култура и образователна традиция. Нека продължаваме да се учим и да се развиваме, да бъдем отворени към новите знания и технологии, но и да пазим и уважаваме нашето наследство", призова Васил Терзиев. 

Нека този ден бъде изпълнен с радост, гордост и вдъхновение, каза още кметът на София. 

„Обиколките ми по училищата ме срещнаха с доста будни деца. Явно е, че децата ни са добри. Явно е, че учителите си вършат работата. Виждам и доста мотивирани учители. Но ако искаме да се променят нещата към по-добро, трябва отново да сложим учителите на пиедестал - и като отношение в класната стая, и като заплащане. Паралелно с това да работим и по промяна на целия образователен процес - на какво учим децата - дали просто да назубрят някакви материали, или по-скоро как да съберат информация, как да я анализират, как да мислят критично". Това каза в ефира на NOVA кметът на София Васил Терзиев.

Справянето с много от предизвикателствата пред образованието са в рамките на националната политика, каза още градоначалникът.

„Общината може активно да работи, като една от многото заинтересовани страни, с Министерството на образованието. Това, върху което ние сме се фокусирали, е самата инфраструктура - строеж на нови ясли, детски градини, училища, ремонтиране на базата на училища. Защото колкото има отношение образователният процес, толкова има и средата, която също възпитава и те учи на определени ценности. Ние искаме децата и учителите да бъдат в една доста по-приветлива среда, нещо, което да ги стимулира, да ги вдъхновява и да постигнем тези резултати, на които се надяваме", заяви Васил Терзиев.

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.