• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Започва строителството на Северната скоростна тангента на София

Започва строителството на Северната скоростна тангента на София

/КРОСС/ Агенция "Пътна инфраструктура" ще сключи договор със строителя на Северната скоростна тангента на София в понеделник, съобщи в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.


Също следващата седмица агенцията ще подпише и договора за отпускането на безвъзмездното европейско финансиране за строителството на отсечката, допълни Терзиева.

Проектът за Северната скоростна тангента беше включен за финансиране в оперативната програма "Регионално развитие", за да се избегне загубата на средства. В риск бяха над 200 млн. лева, припомни Терзиева и допълни, че не сме загубили пари по програмата.

Европейските средства

Индикативната стойност на новата оперативна програма за периода 2014 - 2020 г. "Региони в растеж" е 1,4 млрд. евро, каза още регионалният министър. Преговорите с Европейската комисия продължават и до края на февруари ще се състои нова техническа среща между българските и европейските власти, на която ще се обсъжда програмата за развитие на регионите.

България ще настоява за финансиране в програмата да се включат 67 града, за да се преодолява различието между регионите. Работи се по социално-икономически анализи, за да си докажем тезата, подчерта Терзиева.

Регионалният министър се надява тази година да бъдат отворени една или две схеми по новата оперативна програма. Тя потвърди, че приоритет ще бъде градското развитие - 67% от парите за регионите ще отидат за градовете. За енергийна ефективност е предвидено да се похарчат 20% от европейските средства, а останалите ще отидат за социална, здравна, културно-историческа инфраструктура в общините.

Терзиева поясни, че инвестициите в регионите ще се правят интегрирано, а не "на парче". "Ние трябва да доказваме, че правилно разходваме средствата и че има ефект, че проектите имат устойчивост, че създават растеж и работни места", коментира тя.

Пътна инфраструктура

Продължава изграждането на ключовите инфраструктурни проекти, посочи регионалният министър. Тази година трябва да бъде довършена магистрала "Марица", както и лот 4 на "Струма", обходният път на Враца, първата отсечка от Западната дъга на Софийския околовръстен път, което са нови над 90 км републиканска пътна мрежа.

В момента се рехабилитират близо 700 км пътна мрежа на стойност 1,4 млрд. лева, коментира Десислава Терзиева. Новата политика е за засилване на ремонтите на пътищата втори и трети клас, които имат важно социално-икономическо значение за регионите, в които се намират. Амбициите на правителството са да влага годишно по 70 - 150 млн. лева в ремонти на малки пътища.

За такива ремонти по линия на публичната инвестиционна програма са отпуснати 50 млн. лева. С тях ще се финансират 22 проекта, които ще бъдат приключени тази година, поясни Терзиева.

За ремонти на второкласната и третокласна пътна мрежа ще отидат и спестените пари от зимното поддържане на пътищата, каза още тя. До момента са икономисани около 8 млн. лева заради хубавото време. Окончателната равносметка ще бъде направена в края на март.

Отделно за ремонти на пътища са предвидени още 200 млн. лева по програмата "Транзитни пътища V", която се финансира със заем от Европейската инвестиционна банка.

"Досега главно се наблягаше на големите инфраструктурни проекти, които не ги слагаме във фризера, напротив, продължаваме ги, но трябва да се обърне внимание на малките пътища. Пътните връзки са важни за развитието, растежа и създаването на работни места", коментира министър Терзиева.

Други приоритетни проекти

Договори за над 140 млн. лева ще бъдат подписани във ВиК сектора през тази година, съобщи още регионалният министър. Ведомството е отделило 43 млн. лева за изграждането и ремонта на ключови язовири.

Тази година ще започне строителството на язовирите Пловдивци и Луда Яна, както и рехабилитацията на Студена край Перник. Планира се да започне и проектирането на язовир Нейковци край Трявна.

Десислава Терзиева прогнозира, че и тази година много населени места ще бъдат засегнати от безводие.

Що се отнася до обществените поръчки за строителство, министърът посочи, че е свършила ерата на най-ниската цена. "Разработваме новите процедури, в най-скоро време ще ги обявим. В Агенция "Пътна инфраструктура" процедурите на практика са променени и най-ниската цена не е водещ фактор", коментира тя.

Терзиева посочи, че заедно с Министерството на инвестиционното проектиране и представителите на строителния бранш се подготвя и новата нормативна рамка за строителния сектор - нов Закон за устройството на територията и нов закон, който ще касае само строителния процес.

Застрояването на Странджа

Десислава Терзиева обеща, че строителство в природен парк "Странджа" няма да бъде допуснато, докато не се изготви нов общ устройствен план на община Царево. По думите й планът е трябвало да бъде преразгледан не само заради липсващата екологична оценка, но и заради законодателните и социално-икономическите промени, които са настъпили в последните години, докато се водеха съдебните битки за устройствения план.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.