• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Пускат зелен сертификат и за хората с антитела от четвъртък

Пускат зелен сертификат и за хората с антитела от четвъртък

/КРОСС/ Хората, преболедували или изкарали вируса безсимптомно, за които с тест се установи, че имат определено количество антитела, ще могат да получат удостоверение за това, което да изпозлват като зелен сертификат.

Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров, като уточни, че документът ще може да се издава от този четвъртък, 11 ноември.

Проведохме много обсъждания и експертни разговори. Имаме решение да се въведат тези сертификати от четвъртък, с изискване за извършване на лабораторно изследване и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек ще може да получи сертификат, валиден 90 дни, обясни министър Кацаров.

Праговата цифра ще бъде 150 бала на милилитър, каза вирусолофът проф. Радка Аргирова, като ще се търсят и измерват само IgG антитела.

"Целта на този сертификат ще бъде да бъде притежаван от хора, които да бъдат сравнително добре предпазени от следваща зараза с вируса, т.е. не просто преболедували, а които са и преболедували и протектирани. За да се осъществи това, е нужно да се въведат методи и да се кажат стойностите, над които този сертификат ще важи", допълни тя, като уточни, че сертификатът ще се отнася, както за хора, които са прекарали безсимптомно заболяването, така и за тези, които са си купили от аптеката анитгенен тест, който е позитивирал, и са си останали вкъщи, без да ходят до лаборатория или болница. В обхвата на документ попадат и хора, които по-късно са постъпили в болница, но нямат верификация с PCR и антигенен тест, каза още вирусологът.

"Така косвено ще получим информация колко хора действително са се срещали с вируса, защото за безсимптмните изобщо няма информаия", допълни тя.

Всеки резултат от тест за IgG антитела ще се умножава с определен коефициент, одобрен от СЗО за преобразуване в бало единици, като крайният резултат трябва да е над 150 бала на милилитър, за да се признава, че този човек има защита.

Резултатът трябва да е 10 пъти над нормата, за да има защита, допълни и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

"За изследването може да се използва богат набор от методи, нямаме фиксирани конкретни тестове - могат да са флуоресцентни, ензимни, но трябва да са с C марка, да имат над 90% чувтствителност и да са сертифицирани", обясни още тя, акто уточни, че IgG антителата са най-дълго живеещите, затова и те ще са определящият фактор.

"Това е така, защото има правопропорционална зависисмост между тази стойност и действително защитата и инхибицията на вируса по-нататък", обясни проф. Аргирова.

"Удостоверенията на хората с антитела ще се издават от Наиционалната здравноинформационна система, но за целта лабораторията, в която ще се прави изследването, трябва да е достатъчно добре интегрирана, за да може когато лицето е направило своя тест, лабораторията да изпрати резултати към системата. Тя ще издаде удостоверението и ще върне до лабораторията национален референтен номер, с който лицето да получи документа си от системата, ще се изпраща и до самата лаборатория, която също ще може да го предостави", обясни Иво Стойчев от "Информационно обслужване".

Той показа и образец на документа, който ще изглежда по подобен начин на този за преболедуване, доказано с антигенен тест.

Този документ ще е валиден само на територията на страната.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.