• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Акад. д-р Добрин Свинаров: Медикаменти могат да дадат фалшиво положителен резултат при полеви тест за наркотици

Акад. д-р Добрин Свинаров: Медикаменти могат да дадат фалшиво положителен резултат при полеви тест за наркотици

/КРОСС/ Полевите тестове за наркотици и алкохол не могат да бъдат използвани за отнемане на книжки или спиране на движение на автомобили. Това заяви академик д-р Добрин Свинаров, специалист от Централната клинична лаборатория към УМБАЛ "Александровска" в студиото на БНТ.

Според него, полевите тестове са направени така, че да предоставят относително малко фалшиво отрицателни резултати, но на практика често дават фалшиво положителни такива. Официално е документирано, че тези тестове могат да дадат точност на резултатите, които варират от 15% до 87%. Д-р Свинаров поясни, че дори лекарства за мигрена, болкоуспокояващи и препарати за настинка могат да предизвикат положителен резултат при такива тестове.

За разлика от полевите тестове, кръвните изследвания предоставят по-точни и надеждни резултати. Акад. Свинаров подчерта, че за вземането на каквито и да е решения, като съдебномедицински или токсикологични, е необходимо да се извърши кръвна проба, която показва истинския резултат.

Той смята, че трябва да съществува списък с лекарства, при употребата на които се получават положителни резултати за алкохол и наркотици. На листовката на медикамента трябва да бъде ясно отбелязано дали той влияе на реакциите, концентрацията и способността да се управляват машини и да се шофира. Такива указания са от съществено значение за пациентите и за безопасността на пътищата.

В допълнение, акад. Добрин Свинаров сподели, че добавките за тренировки и хормоналното лечение също могат да доведат до фалшиви резултати при полевите тестове за наркотици.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.