• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Учени изчислиха максималното тегло на тиранозаврите

Учени изчислиха максималното тегло на тиранозаврите

/КРОСС/ Тиранозавър Рекс може да е бил много по-голям, отколкото учените смятаха досега. Палеонтолози от Канадския природонаучен музей в Отава са изчислили максималното тегло на древните хищници с помощта на компютърно моделиране, съобщи Лайв сайънс.

Досега са открити много малко останки от тиранозаври - само 32 скелета на възрастни екземпляри, при положение че общата им популация може да е достигала 2,5 милиарда. Най-големият известен тиранозавър е "Скоти". Анализът на скелета му показва, че докато е бил жив, той е тежал 8800 килограма и е бил дълъг 13 метра.

Авторите на настоящото изследване предполагат, че "Скоти" не е бил най-внушителният сред своите роднини. Други екземпляри може да са били много по-големи, но техните останки все още не са открити.

Палеонтолозите са събрали данни за размера на популацията и средната продължителност на живота на тиранозаврите и са ги използвали за създаване на компютърни модели. Те показват типичната крива на растеж на хищен динозавър през целия му живот. Единият модел предполага, че мъжките са били по-големи от женските (явление, известно като полов диморфизъм), а другият - че хищниците от двата пола са били с еднакъв размер.

Резултатите сочат, че на теория теглото на тиранозаврите може да е било между 15 000 и 24 000 килограма. Според учените е възможно най-големият хищник да е тежал със 70 процента повече, отколкото са смятали досега.

Изследователите отбелязват, че откритията им все още не са доказани. Новото проучване показва колко оскъдни са познанията за динозаврите въз основа на изключително малка извадка от известни вкаменелости.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.