• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Веселин Тодоров: Никой никъде не се е опитвал да прави каквото и да е било въздействие върху машините

Веселин Тодоров: Никой никъде не се е опитвал да прави каквото и да е било въздействие върху машините

/КРОСС/ Направихме анализ заедно с експерти на ЦИК и установихме, че никой никъде не се е опитвал да прави каквото и да е било въздействие върху машините. Просто са били повредени. Това каза за предаването „Твоят ден" по NOVA NEWS изпълнителния директор на „Сиела Норма" Веселин Тодоров.

„Практически е невъзможно машината за гласуване да бъде хакната, тъй като има ключ, с който машината се пази от опити да бъде вкаран друг код в нея, освен софтуер подписан с този ключ. Ако някой друг има достъп до машините за гласуване той не може да промени софтуера, тъй като има системи за защита, каза той. Флашка заразена с вирус също не може да повлияе", допълни още Тодоров.

„Законопроектът за изборното законодателство на бившия министър на електронното управление Божидар Божанов може да направи системата по-прозрачна", подчерта Тодоров. По думите му Божанов се възползва от възможността да се направи изходния кода на програмата, прегледал е заедно с екперти най-вече ключовите моменти свързани със сигурността. Божанов е разгледал сегментите изключително компетентно. Не е вярно, че Германия е забранила машините за гласуване, заяви изпълнителния директор. В САЩ се гласува с машини, а в Европа са „по-изостанали.

Той подкрепя искането за промяна в изборното законодателство, а именно представители на парламентарните политически сили да имат достъп до софтуера и изходния код.

„Това трябва да се случва в контролирана среда", допълни Тодоров.

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.