• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Министър Найден Тодоров: Първото, което искам да направя, е да няма сътресения

Министър Найден Тодоров: Първото, което искам да направя, е да няма сътресения

/КРОСС/ „Тъй като е кратко правителство, е много трудно, ако влезе човек, който е абсолютно незапознат. Ще са му необходими около месец и половина-два, за да навлезе в цялата ситуация". Това отговори снощи министърът на културата Найден Тодоров в предаването на Нова тв „На Фокус с Лора Крумова" на въпрос защо втори път е приел предизвикателството да застане начело на Министерството на културата. Поканата министър Тодоров е получил лично от премиера Димитър Главчев, с когото се е виждал на концерти. Той е подчертал пред министър Тодоров, че правителството не е политическо, а експертно.

„Бях почти убеден, че ще има ротация. И в такава една ситуация наблюдавах какво се случи и с Димитър Главчев. Това бе изненада и за него. Мога да си представя какво му е коствало в рамките на една седмица да трябва да събере експерти за такова правителство", посочи още министър Тодоров и добави: „Когато ми се обадиха за среща с Димитър Главчев, това бе с думите: Готов ли сте да жертвате няколко месеца от живота си за Родината? Много силни думи. Прекалено силни думи, предвид ситуацията, в която сме. Но това е и смисълът на такова едно нещо - човек, който се намира в една обществена позиция, трябва да дава нещо от себе си за страната".

На въпрос дали възнамерява да прави „бързи ревизии" в Министерството на културата министър Найден Тодоров обясни, че вече е прегледал какво се случва в институцията и не смята, че липсва каквото и да било в момента. Допълни, че е запознат с работата на предшественика си Кръстю Кръстев. „Когато той дойде преди около 10 месеца, каза, че иска да успокои системата, мисля, че той се справи в някаква сериозна степен с тази своя задача. Не бива да забравяме също, че по негово време се случи увеличаването на бюджета за култура", подчерта министър Тодоров. По думите му това, което предстои сега, е развиването на тази система.

„Не съм човек, който обича да прави смени, преди да се запознава с хората. Наложи се да освободя изпълнителния директор на фонд „Култура", това бе процес, който бе стартиран и аз го завърших. Наложи се, защото фонд „Култура" се оказа в ситуация да има избран нов директор, а старият още да не е освободен", коментира промените министър Тодоров. Той обясни, че работата на целия независим сектор зависи от работата на Национален фонд „Култура", което е наложило и промяната в управлението на фонда. Сега предстои и изработването на нова наредба, на базата на която да функционира фондът, а през есента ще има нов конкурс - така, както е по закон.

„Първото, което искам да направя, е да няма сътресения. Второ, в закона има промени, на основата, на които трябва да се изработят няколко важни наредби, без които нищо не може да се случи. Все още тече срокът за приемането им", каза още министър Тодоров.

На въпрос за Народния театър „Иван Вазов" министър Тодоров коментира, че администрацията и творците никога не бива да се противопоставят едни на други, защото в своята работа не могат едни без други.

„В момента сме в процес на създаването на процедура за даването на инструментите на нови музиканти", поясни министърът на културата Тодоров по повод церемонията, на която в началото на седмицата бяха върнати от именитите ни творци - професорите Минчо Минчев и Стойка Миланова, две от изключително ценните цигулки, собственост на държавата. „Аз смятам, че България има достатъчно много музиканти, с които да се гордее и които заслужават да свирят на тези инструменти. За да се осъществи някакъв вид приемственост , на мен ми се иска тази комисия, която ще избере следващите, да включва хората, които досега са работили с тези инструменти.", каза още министър Тодоров.

Целия разговор на министър Найден Тодоров с Лора Крумова можете да гледате тук:

https://nova.bg/news/view/2024/04/14/452046/%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%89%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%B8-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D1%82%D1%83%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.