• 23 Май 2024 |
 •  USD / BGN 1.8059
 •  GBP / BGN 2.2965
 •  CHF / BGN 1.9746
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 13°C

Министър Найден Тодоров участва днес в заседанието на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС

Министър Найден Тодоров участва днес в заседанието на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС

/КРОСС/ Министърът на културата Найден Тодоров участва днес в заседанието на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС, по време на което Съветът на министрите, отговорни за културата и аудиовизията, обсъди създаването на онлайн съдържание и овластяването на културните и творчески сектори в процеса на развитие на публиките, основано на данни.

По-късно пред медии министър Тодоров коментира, че има проблеми с част от платформите за стрийминг на съдържание, които работят в България без превод на български език. По думите на министър Тодоров в рамките на днешното заседание той и колегите му са обсъдили разпространението на тези платформи в ЕС. Българският министър на културата поясни, че има идеи за промяна на европейските правила в тази област - например с въвеждането на изискване част от приходите да бъдат насочвани за производство на европейско съдържание, включително съобразено с регионите на разпространение.

Министър Тодоров изтъкна, че основните предизвикателства пред работещите в областта на културата са заплахите, възникнали с пандемията от Ковид-19 и необходимостта да се избегне повторение на отрицателните последици, а също войните в Европа и в близост, които създават предизвикателство за културното наследство, както и развитието на изкуствения интелект.

По думите на министър Тодоров навлизането на изкуствения интелект представлява революция, която ще промени начина и представата ни за живота, затова и трябва да бъдем изключително внимателни за посоката на неговото развитие. „Хората в творческия сектор са обезпокоени от навлизането на изкуствения интелект и трябва да ги успокоим. Изкуственият интелект е математика и не може да бъде нещо добро или лошо, това зависи от нас", подчерта министър Тодоров. Но бе категоричен, че при развитието на изкуствения интелект и използването на материали с авторско право то трябва да се спазва, защото в противен случай се нарушава действащото законодателство. По отношение на дезинформацията, която ни залива, министър Тодоров коментира, че тя е част от провалена култура.

В рамките на заседанието на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС Министър Найден Тодоров разговаря с българския еврокомисар Илиана Иванова, с еврокомисар Вера Йоурова, както и с Андреа Майер, държавен секретар по въпросите на културата, изкуствата и гражданските услуги на Австрия.

Министър Тодоров проведе и специална среща с министърката на културата на Германия Клаудия Рот. С нея обмениха идеи за развитието на сценичните изкуства в съвременните условия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.