• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Станислав Тодоров: След мораториума цените на тока за бита вероятно няма да се променят

Станислав Тодоров: След мораториума цените на тока за бита вероятно няма да се променят

/КРОСС/ Работна група ще изнесе доклад с проверките за повишението на цените, а резултатът ще покаже дали предишните ръководства на „Булгаргаз“ и енергийният регулатор са търгували с вътрешна информация преди сделките за ток и газ. Съмнението е, че е имало телефонни разговори преди сделките, дали е имало търговия с вътрешна информация. Това каза председателят на КЕВР Станислав Тодоров в предаването „120 минути“ по бТВ.

По думите му с резултатите от проверките ще бъде запозната и прокуратурата.

Тодоров посочи, че цената на газа при нас се регулира и КЕВР проверява всеки месец основанията, на които „Булгаргаз“ иска да промени цената, посочи Станислав Тодоров. По думите му ако искането за 40% увеличение е обосновано, то може да бъде одобрено. „През май отоплителният сезон вече е приключил и битовите потребители няма да усетят увеличението, но рискът остава за индустриалните потребители, които имат постоянно потребление през цялата година“, заяви Тодоров.

Той припомни, че в началото на следващия отоплителен сезон ще имаме връзката с Гърция и ще имаме истински алтернативен източник на газ.

„Ние имаме два различни източника на газ – единият е от Азербайджан, другият – от „Газпром“ от Русия. Имаме дългосрочни договори, в които цената е фиксирана и се влияе само от дългосрочната промяна на индексите в тези договори. Дългосрочните ни договори позволяват да получаваме на по-ниска цена, в сравнение с борсите в Европа“, каза още председателят на КЕВР.

В пазара на електричество обаче дългосрочни договори почти няма. Всички търгуват на сегмента ден напред, където са калкулирани всички опасения, дори и спекула, посочи той.

„Това, което виждаме в България, под давлението и натискът на ЕК през последните 10 години, е всички пазарни участници да отидат в сегмента ден напред, което в условия на спекула и криза води до ескалация на цените извън всякакъв контрол“, каза още председателят на КЕВР.

Според него е грешен подход да се налагат нови правила заради криза. Когато кризата е от друго естество, правилата трябва да се пренаписват. Това, което българският регулатор ще се опита да направи с планираните промени в правилата за търговия с електрическа енергия, е да даде една стабилна рамка, която да работи както в ситуация на криза, така и при спокойна търговия. Това ще даде сигурност на всички пазарни участници“, обясни Станислав Тодоров.

По думите му, ако мораториумът върху цените на тока не бъде удължен, цените 1 април най-вероятно няма да се променят за битовите потребители на електроенергия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.