• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Ясен Тодоров: Само една реплика е достатъчна: „Не ни интересува дали е законно или незаконно"

Ясен Тодоров: Само една реплика е достатъчна: „Не ни интересува дали е законно или незаконно"

/КРОСС/ Нямам никаква представа за хода на производството за чекмеджето и кюлчетата, то не е разследвано в НСлС, а както каза главният прокурор, има начин законосъобразността на това постановление да бъде проверена. Това каза зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров по БНТ.

Той коментира приетите промени в НПК от НС. „Депутатите, които се радват за съдебната реформа, която са извършили вчера, явно някои от тях не знаят какво са гласували. Механизъм за обжалване на постановленията за прекратяване на дела винаги е съществувал", заяви Тодоров.

Конституционният съд ще реши, ако бъде сезиран за механизма, но становището на ВСС, на ВКС, на прокуратурата и на камарата на следователите е отрицателно. „Интересно ми е какво ще е становището на съдиите, когато този механизъм влезе в сила", допълни Тодоров.

По думите му на година има около 100 000 постановления за отказ, които сега ще бъдат обжалвани. „Т.е. на 100 000 прокурорски произнасяния ще трябва да се произнасят и съдиите", поясни той.

Според него това е извънредно законодателство е направено за конкретен човек. Посочи още, че чрез него парламентът на практика е касирал избора на нов състав на ВСС и ще трябва да се проведат нови избори и за трите квоти в органа, макар съдиите и прокурорите отдавна да са излъчили своите представители.

„Повече от година парламентът не избира своята квота и вчера направиха нещо потресаващо - вкараха между двете четения една норма, с която касираха избора. Вчера имаше наглостта да приеме една норма, според която три месеца след влизане на новия закон в сила се провеждат нови избори и от професионалната, и от парламентарната квота", заяви Тодоров.

По думите му с така приетото решение се отменя решение на Върховния съд.

„Това е пример за пряка намеса на законодателната в съдебната власт. Законодателната власт си позволява със закон да отменя две съдебни решения, постановени от петчленни съдебни състави", обясни Ясен Тодоров.

Изтеклият запис от заседанието на Националния съвет на „Продължаваме промяната" той коментира така: „Само една реплика е достатъчна: „Не ни интересува дали е законно или незаконно".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.