• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Корупционен скандал на път да взриви отложената Олимпиада

Корупционен скандал на път да взриви отложената Олимпиада

/КРОСС/ Дни след отлагането на олимпийските игри в Токио заради пандемията от коронавирус член на организационния комитет на събитието попадна в центъра на подновено разследване за корупция. "Ройтерс" съобщава, че името на бизнесмена Харуюки Такахаши се появява в документи и банкови преводи.

Такахаши е бивш изпълнителен директор на рекламната агенция Dentsu, която получи 8.2 милиона долара от организационния комитет, за да промотира кандидатурата на Токио. Бизнесменът признава пред "Ройтерс", че неговата работа е включвала лобиране пред членове на Международния олимпийски комитет (МОК).

Сред лицата, с които Такахаши е контактувал, е и бившият член на МОК Ламин Диак. Сенегалецът беше арестуван още през 2015 г., когато започна разследването срещу Русия заради държавната система за допинг. Диак е бивш президент на Международната федерация по лека атлетика (IAAF), а името му е замесено в корупционни практики още при избора на Рио за домакин на олимпиадата през 2016 г., както и на Доха за за световното по лека атлетика през 2019 г.

Според последните данни Такахаши е подарил на Диак дигитални камери и часовник "Сейко", за които е казал, "че са евтини".

Сумата 8.2 милиона долара, която японският бизнесмен получи, е най-голямата, преведена на едно лице от организационния комитет. След избора на Токио за домакин на игрите той беше включен и в организационния комитет.

"Ройтерс" разкрива, че в документите е вписано, че Такахаши е купил часовник "Сейко" на стойност 46 500 долара. Източник потвърждава това, обяснявайки "хубави часовници бяха раздавани на някои от събитията". По времето на избора на Токио (2013 г.) това не е забранено от МОК, макар и да не се уточнява до каква сума могат да бъдат правени подаръци.

Адвокатът на Диак отрича неговият клиент да е инструктирал членове на МОК от Африка да подкрепят Токио, въпреки че е признал, че ще гласува за японската столица.

Подозренията, че Диак е получил пари, за да подкрепи избора на Токио, се засилиха след плащане към консултантска фирма от Сингапур (Black Tidings). Връзка между нейния президент Ян Тан Тон Хан и Диак или членове на неговото семейство обаче не беше намерена.

Проверките при избора на Токио са част от разследване на френските прокурори за седем спортни събития. Това са две от летните олимпиади - Рио 2016 и Токио 2020, както и за пет световни първенства по лека атлетика - Москва 2013, Пекин 2015, Лондон 2017, Доха 2019 и Юджийн 2021. То беше започнато през 2017 г.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.