• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Д-р Антон Тонев: За 7 дни са издадени 1 126 732 електронни направления

Д-р Антон Тонев: За 7 дни са издадени 1 126 732 електронни направления

/КРОСС/ След първите 7 дни на изцяло електронните направления - какви са изводите, които може да бъдат направени? Какво правят депутатите, за да няма повече пребити лекари?

От 1 юни стартира изцяло електронното издаване на направления в здравеопазването, но се появиха някои проблеми. Д-р Антон Тонев, председател на комисията по здравеопазване в НС, се извини в БНТ "Денят започва" на хората, които са понесли неудобства от възникналите проблеми в системата. Очаква се от един от изпълнителите - частна фирма, да промени софтуера си, така че да няма повече такива дефекти. И поясни, че в момента Министерство на здравеопазването и "Информационно обслужване", която е шапката на всички тези промени за въвеждане на електронното здравеопазване, нямат такъв тип договорни отношения, върху които да стъпят и да поискат някакво санкциониране.

Става въпрос за отношения между лекари и софтуерна фирма, в които ние не сме страна, уточни д-р Антон Тонев.

Председателят на комисията по здравеопазване в НС заяви, че предложат законови промени.

Първата част от тези законови промени ще бъдат една рамка от изисквания, които всеки, който иска да предлага софтуерни услуги, трябва да вземе - тук говорим за определен ресурс от хора, определен брой ъпдейти и други технически детайли, които ще бъдат предложени от Министерство на здравеопазването. С това ще наложим и санкции при липса на 100% ефективност на предлаганите софтуерни продукти, каза д-р Тонев и посочи, че санкциите ще са финансови - процент от оборота.

Председателят на парламентарната здравна комисия обяви, че за 7 дни са издадени  1 126 732 електронни направления.

В тези 7 дни, с едно непрекъснато покачване на бройките електронни документи, смятаме, че сме достигнали едно стабилно ниво. От тук насетне случаите на несъответствие ще намаляват до момент, в който изчезнат напълно, подчерта д-р Антон Тонев.

Подготвят се и група от промени, които ще визират и намаляване на административната тежест за общопрактикуващите лекари.

От една страна вървим към изчезване на хартията, което неизбежно ще се случи, от друга страна правим анализ колко време прекарва един личен лекар точно до пациента, преглеждайки го, и колко време трябва да отдели, обективизирайки своя преглед, съответно да може да отговори и на бъдещите проверки, каза д-р Тонев.

При въвеждането на новите електронни услуги всеки един модул стартира, само като са покрити и критериите за защита.

Д-р Антон Тонев коментира и последния случай на насилие срещу лекари, като посочи, че всяко право върви със задължения. Ние смятаме, като законодателна инициатива, да въведем една кратка характеристика на това какви задължения имат пациентите, подчерта председателят на комисията по здравеопазване в НС.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.