• 04 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8001
  •  GBP / BGN 2.2971
  •  CHF / BGN 2.0157
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Доц. Антон Тонев :В системата на личните лекари има сериозни проблеми

Доц. Антон Тонев :В системата на личните лекари има сериозни проблеми

/КРОСС/ Търсим варианти за прозрачност и изсветляване на дейността във всеки един сектор. В здравеопазването и предписването на лекарствени средства нашата политика е същата. Това каза председателят на Комисията по здравеопазване в НС в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Председателят на здравната комисия коментира и реформата, при която личните лекари ще отпаднат, а часовете ще се записват изцяло онлайн.

В системата на личните лекари има сериозни проблеми, свързани основно с кадровия потенциал, отбеляза той. „Системата има нужда от промени, които да дадат възможност лекарската професия да стане привлекателна", каза Тонев.

Статистиката показва, че дори и след въвеждането на такава реформа, пациентите отново биха се обърнали към своя личен лекар, обясни експертът.

„Вече създадохме работна група с помощта на БЛС , която проведе своята първа среща. Там обсъдихме в детайл промените. Крайният вид на нашите идеи ще бъдат тази балансна точка, която ще удовлетворява колегите", заяви доц. Тонев.

Една от идеите е да разширят диагностичните възможности на личните лекари. „Има колеги с повече от една специалност. Някой от тях могат да диагностицират много добре, затова искаме да разширим техните възможности - те да могат да диагностицират, да изписват кръвни тестове и правилно лечение в рамките на тяхната компетенция", каза още доц. Антон Тонев.

Според него не се очаква пик на КОВИД след Великденските празници и събирането на големи групи хора. „Обстановката е динамична. Наблюдаваме международната ситуация. Засега в Европа няма данни, които да будят уплаха, но ще трябва да се научим да живеем с това заболяване", коментира доц. Тонев.

Той обясни, че са предложени законови промени, които предстои са минат през „Държавен вестник". „Това са промени, които дават възможност да се въвеждат мерки без да има локдаун и затваряне на бизнеси. Те ще бъдат въвеждани, когато има данни, че настъпва нова вълна, но след убедителни данни, че такива са необходими", обясни доц. Тонев.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.