• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Д-р Антон Тонев: Справянето с кризата е наш приоритет

Д-р Антон Тонев: Справянето с кризата е наш приоритет

/КРОСС/ Цените на клиничните пътеки в болниците се увеличават с 25% от 1 май, а на дейностите в извънболничната помощ средно с 30% със задна дата от 1 януари. Това стана възможно с подписването на анекс към Националния рамков договор между Здравната каса и Лекарския съюз. Какво на практика означава това за лекарите и за пациентите?

„Това означава, че с това увеличение в доболничната помощ оразмеряваме повече дейности и услуги, до които ще имаме достъп, повече профилактични дейности. Ако имаме някакви начални симптоми на болест, тя ще се хваща навреме", каза председателят на парламентарната здравна комисия д-р Антон Тонев.

Той допълни, че се очаква да нараснат и доходите на болничните заведения.

„Като постъпят тези средства, те ще бъдат разпределени за всички нужди и за заплатите на лекарите, като до 1 август това ще е основно в правомощията на изпълнителните директори на здравните заведения", каза Тонев.

Най-високо е увеличението на пътеките за педиатрия, акушерство и гинекология. „Анализът показа, че във времето назад те са били несправедливо третирани. По този начин показваме, че справянето с кризата е наш приоритет", допълни Тонев. Клиничната пътека за естествено раждане се увеличава с 30%, което експертите се надяват да стимулира лекарите да предпочитат този тип раждане", допълни той.

Що се отнася до заведенията, които остават извън обхвата на анекса към Националния рамков договор, Тонев обяви, че Министерството на здравеопазването подготвя промени в наредбата за увеличение на заплатите на работещите в тях. Това се очаква да се случи в рамките на месец.

Първият хеликоптер от системата на въздушната медицинска помощ ще пристигне до края на годината, заяви д-р Тонев.

Създадена е работна група съвместно с БЛС, която да обсъжда идеите за промяна в първичната извънболнична помощ. „Предстоят анализи, преговори в рамките на около месец, след което ще излезем с единно решение. След първата наша организационна среща сигналите са, че вървим към обща гледна точка. Така или иначе реформа в първичната извънболнична помощ е необходима, тъй като кадровата криза там се задълбочава", поясни той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.